Сергей Станишев:Над 22% е безработицата в Смолян

Сергей Станишев:Над 22% е безработицата в Смолян

За близо 3 години ГЕРБ увеличи безработицата в страната значително. Това заяви пред членове и симпатизанти в Смолян лидерът партията и президент на ПЕС Сергей Станишев, който бе гост на 29-та отчетно-изборната конференция на местната структура . Той показа карти на България, от които бе видно, че през февруари 2009 г. в условията на световна криза безработицата в страната е била около 8-9%, а в Смолян – 11,5 %.

В момента безработните в страната са се увеличили двойно, а в Смолян официалната безработица е 21,8 %. В общо 8 области на страната със Смолян безработицата е над 22%, като България е сред страните с най-висок процент младежи без работа в Европа. Той подчерта, че след 48- ят конгрес на партията БСП ще се говори само за наследството на ГЕРБ и Бойко Борисов, защото хората трябва да са наясно с резултатите от управлението на сегашното правителство и кой е виновен у нас да се живее все по-трудно. Той не скри, че ще бъде трудно на следващото правителство, защото ще заварят хазната на минус 9 милиарда лева и похарчен резерв, с увеличен външен дълг с 4 млрд. лв., които трябва да се плащат от джоба на хората. На път е да се похарчи и „сребърният фонд“, което оставя страната без сигурно бъдеще.

Пред членовете на партията и симпатизантите от Смолян, Станишев изрази своето виждане за сегашното управление на страната. Той заяви, че в момента България е “разнебитена държава”, която не функционира, а дейностите, които се преписват като успехи на сегашното правителство са всъщност неуспехите на премиера. Страната ни в момента има най-антисоциалното правителство от години насам, като то е по-антисоциално дори от правителството на Иван Костов. “Вече трета година всички проблеми на държавата се решават на гърба на народа, като се замразяват доходите и пенсиите”, каза Станишев. Лидерът на ПЕС подчерта, че икономическата политика на ГЕРБ е държавно-олигархичен капитализъм, като във всеки регион има поставен олигарх, който се подпомага от държавата, за да печели огромни средства, а малкият и среден бизнес са смазани. Той не скри, че в страната работят много фирми, зад които стои мощта на държавата, а всички останали фирми в дребния и средния бизнес са “под ножа”. Това води до високият процент безработица и до факта, че 400 000 българи са без работа.

Вирни се горе