Сергей Станишев: АЕЦ "Белене" е шансът на България за добро и независимо бъдеще

Сергей Станишев: АЕЦ "Белене" е шансът на България за добро и независимо бъдеще

Председателят на БСП Сергей Станишев е сред първите граждани, които се включиха в подписката, която стартира от днес в цялата страна – за провеждане на референдум за бъдещето на ядрената енергетика в България и за изграждането на АЕЦ Белене.

В Смолян Станишев изтъкна, че за първи път от 22 години демокрация българите имат шанс да кажат мнението си по ключов за страната въпрос – какъвто е строителството на АЕЦ Белене. Лидерът на БСП каза още, че е важно за 3 месеца да бъдат събрани 500 000 подписа, за да може да се чуе гласът на хората. „Това е най- важното”, категоричен беше председателят на социалистите. Станишев допусна, че са възможни всякакви провокации от ГЕРБ по време на подписката.

Затова по думите му ще са нужни колкото се може повече подписи – за да се покаже действителната воля на народа. Според Сергей Станишев АЕЦ Белене не е само проект, но и възможност България да се развива високотехнологично. Той напомни, че за 22 години в страната ни не е стартирал нито един мегапроект и Белене е нашият шанс. Той изказа убеждение, че голяма част от българското общество е за изграждане на АЕЦ „Белене” и не подкрепя мнението на управляващите, които взели това решение еднолично, без да се допитат до хората и да направят обширна дискусия по тази тема

Станишев коментира и лявата вълна, която върви в Европа. По думите му поредното доказателство за мащабите й е номинацията на социалдемократ за премиер на Румъния след политическата криза в страната. Президентът на ПЕС остро разкритикува политиката на десните в Европа, като отбеляза, че безработните в ЕС са вече 25 милиона.Лидерът на БСП изтъкна, че България също не прави изключение- за последните две години и половина ГЕРБ удвои безработицата. Станишев напомни и за опоскания от ГЕРБ фискален резерв, наследен от предишното правителство.

С възмущение, председателят на БСП отбеляза, че управляващите изхарчиха спестяванията от миналото и сега искат да похарчат и парите за бъдещето. Пример за това са намеренията на правителството за Сребърния фонд, което по думите му е знак за предсрочни парламентарни избори. Поради тази причина веднага след 48-я конгрес на партията ще бъде назначен национален предизборен щаб, както и областни такива, като основно социалистите ще говорят за наследството на ГЕРБ. Станишев предупреди, че на следващите управляващи никак няма да им е лесно, защото ще заварят хазната на минус 9 милиарда лева, увеличен дълг с 4 милиарда и похарчен резерв. Станишев обаче е уверен, че с добра и постоянна политика, с инвестиции в реалната икономика и с много работа БСП може да изведе България от кризата. Само за 2 часа подписи в Смолян в защита на втората ни ядрена централа положиха над 150 души. На конференцията присъстват над 170 делегата, кметове на кметства, общински съветници на БСП. Сред официаните гости са депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски, областният лидер на БСП Дора Янкова, координаторът на партията за Смолян Дария Василева и др.

Вирни се горе