Съветник от БСП предлага да се създаде Oбщински младежки фонд за подкрепа на младежки проекти

Съветник от БСП предлага да се създаде Oбщински младежки фонд за подкрепа на младежки проекти

Общинският съветник от БСП- Смолян Рабие Кьосева внесе докладна записка до Общински съвет – Смолян и кмета Николай Мелемов за създаването на Общински младежки фонд като инструмент за финансова подкрепа на младежки проекти, който да се финансира с 20 000 лв. от бюджета на общината за 2012 г.

Кьосева работи активно за създаването на фонда за финансова подкрепа на младежки проекти от самото начало. През месец август 2011 година по случай Деня на младежта бе инициирана среща с всички представители на формални и неформални младежки организации. На тази среща всички участници се обединиха около идеята да се създаде Общински младежки фонд, който да гарантира финансова подкрепа за различни младежки проекти. На 15 септември м.г. се проведе още една работна среща, на която гости бяха и представители на международни младежки организации, съобщиха от пресцентъра на партията в Смолян. Тогава се обсъдиха предложенията на младите хора относно начина на функциониране на този фонд и се формулираха цели и характеристики, рамка на дейности, обект на подкрепа на Фонда, критерии за допустимост на кандидати, структура и управление на ОМФ с представителство на младежките организации.

На 1 октомври се проведа трета работна среща, на която се представи публично Програмния документ за създаване на Общински младежки фонд – Смолян, средствата за който да бъдат осигурявани от бюджета на Община Смолян от 2012 година. На него участва и Веселин Илиев – председател на Националния младежки форум, който обеща подкрепа както за създаването на ОМФ, така и за неговото прозрачно функциониране. В програмния документ е предвиден за първата година бюджет от 20 000 лева, за да гарантира финансовата подкрепа за младежки проекти като младежки събития и фестивали, доброволчески дейности в общността, екология и устойчиво развитие, предприемачество и иновации и др. „Като общински съветник и член на Постоянната комисия по образование, култура, вероизповедание, младежта и спорта и активен участник в инициирането на тези работни среща с представителите на младежките организации съм убедена, че младите хора в Община Смолян са носители на креативни и новаторски идеи и заслужават да бъдат подкрепени за реализирането им в Смолян, чрез създаването на Общински младежки фонд – Смолян", коментира съветничката от БСП. Тя добави, че отношението към младите хора в общината не бива да е тясно партийно, а да е обща кауза на управляващите и опозицията. „Само така ние можем да покажем отношението си към младите в града и общината и да ги привлечем към обществено-полезни дейности, да ги изградим като лидери и да намерим перспектива в това трудно време”, каза още тя. Кьосева изказа благодарности към всички участници подкрепящи идеята.

Вирни се горе