Самодеен фолклорен състав от Буйново шие нови носии с дарение на Димчо Михалевски

Самодеен фолклорен състав от Буйново шие нови носии с дарение на Димчо Михалевски

Самодеен фолклорен състав от Буйново шие нови носии с дарение на депутата инж. Димчо Михалевски

Шият нови носии на самодейния фолклорен състав на боринското село Буйново с дарение на депутата от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски. Той бе специален гост на традиционния празник на селото, който местните празнуват в продължение на три дни с футболен турнир между отборите на всички съседни села и народно веселие.

Инж. Михалевски бе придружаван от общинският лидер на БСП в Борино – Цветка Такова и кмета на селото Митко Иванов. Жени от самодейният състав “Кокиче” към читалището се оплакаха на депутата от натиск от страна на ДПС, която партия управлява общината. Председателят на читалището е от същата партия и допуска единствено членове на движението. Под ключ останали и носиите на фолклорния състав и за да поздравят хората за празника жените от “Кокиче” сами започнали да си шият премяни, но успели да направят само пет.

Михалевски дари на групата 2000лв., с които всички 15 участници ще получат нови носии от характерните за района. Депутатът увери, че след като групата получи новата премяна ще ги покани да изнесат концерт в Народното събрание. Той посочи, че ще сезира Министерстово на културата за проблемите с читалищният председател, защото е недопустимо подобно поведение. Жител на селото алармира, че представители на ДПС организират събрания в региона, на които карат възрастни хора да се подписват на документи, които не разбират, след което обявяват присъствалите на събранията за членове на партията, което е недопустимо.

В Буйново, инж. Михалевски изгледа мача между отборите на Грохотно и Змейца. Много жители на селото поставиха проблеми, свързани с получаването на субсидии и закупуването на нови млечни квоти.

Михалевски даде уверение на кмета на селото, че като член на Комисията по земеделие и гори ще следи от близо проекта за ремонт на пътя от Ягодинската пещера до селото, който се финансира от Програмата за развитие на селските райони. Обсъдена бе и възможността след приемането на България в Шенген да се реализира пътна връзка между Буйново – Кожаре и Паранести в Гърция. Разстоянието е малко, а наличието на горски път от гръцка страна би улеснило строежа. Според местните това ще позволи много млади хора да се захванат с отглеждането на овце, защото ще имат достъп до Беломорието през зимните месеци.

Депутатът увери, че лятото отново ще посети селото заедно със семейството си, за да види новата туристическа забележителност – “Орлово око”, както и да обиколи поне една от шестте нови екопътеки. “Това е най-красивото кътче на България”, подчерта депутата.

Вирни се горе