Салих Аршински /ДПС/: Искаме ревизиране на договора със сметопочистващата фирма

Салих Аршински /ДПС/: Искаме ревизиране на договора със сметопочистващата фирма

“Това което ни предизвика да дадем тази пресконференция с колежката Емииля Делиева, общински съветник от ДПС са манипулативните опити да бъде формирано общественото мнение в абсолютно погрешна посока”. Това заяви общинския съветник и областен лидер на ДПС Салих Аршински на пресконференция днес. “Във връзка с липсата на кворум на последната сесия, която все още не е приключила, в този смисъл бюджета е основния инструмент, който приема един управляващ орган, какъвто е общината, но за разлика от правителството, на което ако бюджета не бъде приет, означава вот на недоверие и автоматично оставка, то в общините кмета, който и да е той започва да работи със стария бюджет с 1/12 част, обясни Аршински. "Когато беше предложен проекто бюджета на община Смолян за 2016 година, възникнаха много въпроси в комисиите от гледна точка на самия бюджет. Общинските съветници поискаха допълнителна информация и справки, които получихме в късните часове в четвъртък, други в петък сутринта. С този аргумент,Аршински категорично заяви, че времето е било изключително кратко и недостатъчно, за да се запознаят конкретно с материалите и да вземат решения за гласуване. По тяхно настояване не е отпаднала и точката за бюджета, за да се подготвят за дебати по темата, дори напротив в дневния ред е била включена друга, а именно за поемане на дълг в размер на 2,5 млн. евро, от ПУДООС към МОСВ за Реконструкция и модернизация на регионалното депо в местността Теклен дол, Аршински бе категоричен, че темата за сметосъбирането и сметоизвозването не е единствената, която ги е накарала да напуснат залата. "Проекта за Бюджет 2016 нас не ни устройва, по отношение на прозрачност, чистота на града, социални дейности и други”, декларира лидера на ДПС. "Ние искаме ревизиране на договора със сметопочистващата фирма, а не да докараме друга. Може дори общината да си направи такава общинска фирма, и даде пример с Мадан и Доспат.

Аршински категорично заяви, че нямат намерение да оставят общината без бюджет или да саботират заседанията на местният парламент, "Идеята е не да саботираме бюджета, а когато гласуваме за това да имаме достатъчно информация, за да може когато вдигнем ръка да бъдем информирани, каза Аршински и обясни, че пред структурите на партията в региона, са обещавали да работят в техен интерес, да ги консултират и да има прозрачност. Общинският съветник категорично отхвърли внушенията, че съветниците са гласували своите заплати и са напуснали заседанието. "Това изобщо не отговаря на истината, категоричен бе той и допълни, че те са гласували Правилник внесен по предложение на общинския председател Славка Каменова. Относно възнагражденията на общинските съветници от ДПС – те ще бъдат изразходвани за информационна кампания в населените места в общината, ежемесечно ще има информация къде и с кого сме се срещали, за какво са похарчени парите от нашите заплати и ако останат средства ще ги даряваме за социални дейности, каза Салих Аршински. Пред медиите днес Аршински коментира още въпроси свързани с оптимизацията на общинската администрация и необходимостта от прозрачност в управлението, трудният достъп, който срещат общинските съветници до изискани материали и справки от общинска администрация, развитието на туризма, социалната политика и др. "Имаме идея да закупим две камери, които ще бъдат поставени в залата и ще предаваме заседанията на местния парламент в нашият сайт, това може да го направят и всички медии, заяви Аршински.

На въпрос на SmolyanNews.com след като вече са им предоставени материалите и имат време да се запознаят с тях ще влезнат ли в залата на 25-ти, когато е насрочено заседанието, Аршински заяви, че ща влязат в зала и ще дебатират. Относно това имали сформирана нова коалиция в местния парламент, лидера на ДПС отговори, че ново мнозинство в Общински съвет Смолян явно има, но като среда, а не като официални споразумния. Ние сме за тематично разглеждане на проблемите", каза в заключение Салих Аршински.

Вирни се горе