С панахида ОД МВР – Смолян отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия

С панахида ОД МВР – Смолян отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия

С провеждане на панахиди в храмовете за възпоменание на жертвите, звучене на сирени и поднасяне на цветя на пешеходни пътеки ОД МВР – Смолян отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия.

Проведена бе работна среща със заместник-областния управител на гр. Смолян с участието на представителите на: местната власт, ОД МВР – Смолян, РД ПБЗН – Смолян, “Пътна полиция”, БЧК – Смолян, Регионален инспекторат по образование – Смолян, Регионална здравна инспекция и Областно пътно управление-Смолян за координиране на действията за организиране и провеждане на мероприятия, с цел да бъде почетена паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия в област Смолян. В предвидените инициативи ще участват още инструктори по кормуване, представители на таксиметрови служби, транспортни фирми и превозвачи, ученици и всички желаещи граждани.

На 15 ноември в храмовете ще бъде проведена панахида за възпоменание на жертвите, а точно в 11.00 ч. в цялата смолянска област ще бъдат задействани сирените на оповестителната система за тревога за една минута в памет на жертвите при пътнотранспортни произшествия и ще се поставят цветя на пешеходни пътеки.

На 15 ноември 2015 г. по идея на Генералната асамблея на ООН се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. На тази дата се почита паметта на хилядите хора, загинали по пътищата на страната ни. На този ден с дълбока почит изказваме благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, за които всеки ден се осмисля от спасен живот или подадена ръка за помощ на пострадал от пътнотранспортно произшествие.

От началото на годината до края на месец септември в страната са регистрирани 5460 (при 5270 за същия период на 2014 г.) тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 520 (за 2014 г. – 498) и са ранени 6804 (от които 5059 леко и 1745 тежко ранени граждани) (за 2014 г. – 6502 ранени). В сравнение със същия период на миналата, тази година ТПТП са повече със 190, загиналите са повече с 22, а ранените са повече с 302. От загиналите при ТПТП 520 участници в движението 262 (50,38%) са водачи, 155 (29,80%) – пътници, а 102 (19,61%) – пешеходци. Има и 1 загинал работник на пътя. Регистрира се увеличаване на загиналите пешеходци, като през месец септември те са 15 (14,70% от общия брой загинали пешеходци). Пешеходците над 64-годишна възраст продължават да са най-уязвимата възрастова група участници в пътното движение, като за деветте месеца на 2015 г. са загинали 53 (51,96% от общия брой 102 загинали пешеходци) и са ранени 440 (31,16% от общия брой 1412 ранени пешеходци). Броят на загиналите пешеходци над 64 години при ТПТП представлява 10,19% от общия брой на всички загинали участници в пътното движение – 520. Огромни са човешките страдания, които понасят жертвите на пътнотранспортни произшествия и техните семейства. Нека отдадем нашата дълбока почит към жертвите на пътнотранспортни произшествия, а ние да сме по-внимателни и толерантни един към друг независимо дали сме пешеходци, пътници или сме зад волана.

Директорът на ОДМВР – Смолян старши комисар Николай Димов апелира за добронамереност, дисциплина и толерантност на пътя, за да постигнем с обединени усилия и споделена отговорност осигуряването на една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение, което да доведе и до намаляване броя на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Безопасността на движението е споделена отговорност и нейното подобряване не е по възможностите само на една организация или институция, колкото и състоятелна да е тя. Необходимо е проблемите на безопасността по пътищата да намерят място в ежедневието на семействата, учебните заведения, институциите и организациите, общините, в отношенията между хората на пътя. Безспорно е, че високата лична безопасност на всеки участник в движението определя и високата обща безопасност, към която всички се стремим.

Денят за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Нека всички заедно – институции, организации и участници в движението, в името на живота да дадем свой принос за безопасността и за намаляване на пострадалите е движението по пътищата.

Вирни се горе