Решиха: Избори на 5 октомври, разпускане на НС – 6 август, оставка на кабинета до 25 юли

 Решиха: Избори на 5 октомври, разпускане на НС – 6 август, оставка на кабинета до 25 юли

Изборите официално ще бъдат на 5 октомври, а 6 август е датата, на която 42-рото Народно събрание ще бъде разпуснато. Това обяви президентът Росен Плавнелиев след продължилите 4 часа консултации с парламентарно представените парии и онези, които имат излъчени евродепутати.

С пълен консенсус париите са приели декларация, че в рамките на 42-рото НС е невъзможно да се сформира друго правителство.

Оставката на премиера Орешарски ще бъде съобразена със срока по Конституция, в който настоящото правителство трябва да се разпусне, за да застъпи служебното. Най-късно на 25 юли, според общото мнение на участниците, министър-председателят трябва да подаде оставка.

Предстои да започнат и нови консултации с политическите сили, които ще са свързани със сформирането на служебното правителство и предсрочни парламентарни избори, обяви президентът.

Междувременно почти всички участници в консултациите при Плевнелиев си тръгнаха тихомълком с изключение на Николай Бареков и Радан Кънев. Двамата разкриха пред медиите повече подробности за това какво се е обсъждало при държавния глава.

Оказа се обаче, че все пак е имало едно противоречие и то е дошло от БСП. Бареков разкри, че лидерът на БСП Сергей Станишев не е искал оставката на Пламен Орешарски да влиза в дневния ред на днешната среща.

Радан Кънев от „Реформаторски блок" обясни, че ако до 25 юли няма подадена оставка, то тогава кабинетът ще е в нарушение на постигнатото днес споразумение, тъй като няма да има съответствие с взетото решение на 6 август да бъде разпуснат парламентът.

Вирни се горе