„Република БГ“: Проведеният Консултативен съвет по национална сигурност доказва политическата безидейност на управляващите

„Република БГ“: Проведеният Консултативен съвет по национална сигурност доказва политическата безидейност на управляващите

Проведеният вчера, 4 февруари 2014 г., при президента на републиката Консултативен съвет по национална сигурност показа за пореден път неспособността на участващите в него политически представители да дефинират конкретните за сигурността на страната проблеми. Ние отчитаме, че политиците, в чиито дневен ред присъстват най-вече компромати и разединения, са неспособни да се обединят и да излязат със стратегически решения по истински важните за страната въпроси.

Политическа партия „Република БГ“ определя състоялия се дебат и формулираните решения като безспорен израз на политическа безидейност. Разгледаните там въпроси за икономическите основи на националната сигурност могат да бъдат определени като фасада, зад която управляващи и опозиция, пред лицето на държавния глава постигнаха съгласие за разпределение на средствата, които България ще получи от Европейския съюз до 2020 година. От становището и предложенията на Консултативния съвет по национална сигурност не стана ясно какви са конкретните мерки, които според участниците трябва да бъдат предприети за изпълнение на осемте стратегически приоритета в Националната програма за развитие: България 2020. Напротив, трите точки на предложението на съвета до държавните институции буди притеснение, че управляващите не осъзнават реалната проблематика и не притежават държавническа мъдрост. Политическа партия „Република БГ“ не може да се съгласи с взетото решение за организиране на информационна кампания по проекта за Споразумението за партньорство с Европейския съюз. Това предложение е пряко доказателство за неспособността на участниците да решават проблемите на националната сигурност. Те са други. Показателно, е че за пореден път се дава възможност за харчене на държавни средства за кампании със спорна информационна необходимост. Историята може да посочи множество примери за облагодетелстване на фирми, близки до управляващи кръгове, които са получили финансиране по подобен начин. Ефектът от всички тях е нулев. Срамно е, че по други значими за обществото и демокрацията въпроси политиците не постигат съгласие, а такова е формирано относно ненужното прахосване на държавни средства. Това още веднъж доказва какво е състоянието на морала и компетентността на хората, които имат претенции да бъдат управляващи.

Безспорно е необходимо да има политическо съгласие за какво ще бъдат похарчени над 15 млрд. евро до 2020 г., така че да се постигне максимален ефект за българските граждани. Въпреки това, събирането на Консултативен съвет по национална сигурност не трябва да пренебрегва настоящите и срочните предизвикателства пред националната сигурност – отношенията ни с Турция и Македония, състоянието на армията, липсата на закони за разузнаването, растящата битова престъпност. Това са съвременните проблеми на страната, които политическа партия „Република БГ“ настоява да бъдат дебатирани тук и сега с необходимата политическа отговорност.

Вирни се горе