Регионалното министерство предлага промени при районите за планиране

 Регионалното министерство предлага промени при районите за планиране

Няма да се преместват граници на административни области, заяви министър Николай Нанков

Три варианта за промяна в обхвата на районите за планиране ще предложи на обществено обсъждане Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

В момента районите в страната са шест – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен.

Междуведомствена работна група предлага три варианта за нов териториален обхват на районите, съобщи по време на парламентарния контрол днес министърът, цитиран от пресцентъра на МРРБ.

Предприемането на тази стъпка се налага от необходимостта от по-устойчиви във времето райони по отношение на броя на населението в тях, посочи Нанков.

Според европейския регламент минималният брой население за район от ниво 2 е 800 хил. души, а максималният – 3 млн. души. Според статистическите данни в момента Северозападният район за планиране е под 800 хил. души, а

Северен централен район е с население малко над нужния минимум.

Промяната по думите му се налага от нуждата от изграждане на ефективна териториална основа, на която да се базира разработването и изпълнението на стратегическите документи за регионално развитие, както и на програмите, които ще бъдат съфинансирани от Европейските фондове след 2020 г.

В междуведомствената работна група са включени представители на Министерския съвет, на Президентството, министерства с отговорности по управлението на еврофондовете, Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Българската академия на науките. Работата на групата приключи през месец декември 2017 г. с консенсусно определяне на 3 варианта за нови райони в страната.

Първият вариант предвижда в страната да има пет района – Югозападен, включващ областите София-град, Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен Централен, включващ областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; Югоизточен, включващ областите Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол; Североизточен, включващ областите Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен, включващ областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Според втория вариант районите ще бъдат четири. В Югозападния ще бъдат включени областите Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник. Тракийско-Родопският район ще обхваща областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. В Черноморския район ще влязат областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен. Областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра ще формират Дунавския район.

Третият вариант предвижда запазване на броя на районите – шест, но с променен обхват. В Западния район ще се включват областите Софийска, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца. Северният централен район ще обхване областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. В границите на Североизточния район ще попадат областите Добрич, Варна, Шумен и Търговище. Югоизточния район ще включва областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Южният централен район ще обхваща областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян. Според този вариант област София-град ще бъде обособена в самостоятелен район.

Към момента няма одобрен окончателен вариант за нов териториален обхват на районите. Трите варианта, които се планира да се обсъждат публично, не съдържат предложения за определяне на центрове и наименования на районите.

„Този въпрос предстои да бъде решен чрез тези дискусионни събития, както и чрез окончателното одобрение от Народното събрание и Министерския съвет“, заяви Нанков.

Реформата няма да доведе до преместване на граници на административни области, както и до смяна на административни центрове.

Сегашните шест района за планиране от ниво 2 в България са обособени според класификацията на териториалните единици (NUTS) с цел статистическо отчитане, съгласно изискванията на Евростат.

Във всеки от тях функционира регионален съвет за развитие, който на ротационен принцип се председателства от областните управители.

Вирни се горе