Реформаторският блок става коалиция до края на месеца

Реформаторският блок става коалиция до края на месеца

Идеята е за много тясна коалиция с общо федеративно ръководство на централно ниво, както и по регионите, заяви председателят на ДСБ Радан Кънев

Поехме ангажимент в рамките на 2013 г. процесът по подписване на споразумение за политически съюз между партиите от Реформаторския блок (РБ) да бъде завършен до края на 2013 г., за да може през 2014 г. да се посветим изцяло на успеха на сигурните европейски, и надяваме се, и на предсрочните парламентарни избори, съобщи БТА.

Това каза на пресконференция председателят на ДСБ Радан Кънев.

През почивните дни в столицата се състоя първата среща на областните председатели на партиите от Реформаторския блок.

По думите на Кънев от началото на 2014 г., като единен политически съюз, те ще започнат срещи в цялата страна за представяне на плана си за излизане от кризата.

"Новата формация няма да бъде единна партия, а коалиция от партии.

До края на годината започват преговорите и това е и желанието на регионалните структури", увери Кънев.

Председателят на ДСБ отказа подробности около бъдещия съюз и кой ще бъде лидер, като заяви, че всички ще видят резултатите, когато споразумението бъде готово.

Като обясни, че идеите им са за много тясна коалиция с общо федеративно ръководство на централно ниво, както и по регионите, той подчерта, че няма да допуснат старите грешки да представят детайли от преговорите пред медиите преди подписването на коалиционното споразумение. Път разединени нямаме, смята още Радан Кънев.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски посочи, че конкретната форма на споразумението още не е ясна, но не е възможно за такъв кратък срок да се обмисли идея за единна партия.

По думите му предизвикателството, с което са се заели в следващите дни, е сериозно.

Христо Панчугов от “Синьо единство” изрази удовлетворение от липсата на остра реакция на идеята за единна партия.

От Реформаторския блок казаха, че в ГЕРБ не са видели през 4-годишното им управление реални реформи и поради тази причина отношението им към тях е като към партия, която не се вписва в управленския хоризонт на РБ и трудно би заработила за реформи.

Вирни се горе