Радев и Йотова полагат клетва днес, а в неделя официално встъпват в длъжност президент и вицепрезидент

 Радев и Йотова полагат клетва днес, а в неделя официално встъпват в длъжност президент и вицепрезидент

България вече ще си има първа дама, стана ясно от плана за церемонията по встъпването в длъжност на избрания за президент Румен Радев. Десислава Генчева присъства в списъка и застава плътно до съпруга си.

Тя е потвърдила, че ще присъства на всички официални церемонии.

Двамата са женени от август 2016 г., а Генчева вече нееднократно показа и заяви, че ще го подкрепя:

„Моето място е до него. Ако терминът “крачка зад него” означава, че са го подкрепяли – аз също го подкрепям във всичко, което прави“, заяви по-рано Генчева. Тя е на 47 години и е родена в Бургас. Завършила е Английска гимназия, а след това е продължила с финанси и маркетинг.

Беше пиар на Румен Радев във Военно-въздушните сили, след което напусна и се зае с президентската му кампания.

Иначе – новоизбраният президент Румен Радев ще положи клетва днес, 19-ти януари.

На церемонията ще се закълне и новият вицепрезидент Илияна Йотова.

Подобно на всички мероприятия от такава величина, протоколът е изключително стриктен.

Мероприятиято по традиция се провежда в Народното събрание. Началото е точно в 10 часа.

Поканени са десетки официални гости, сред които Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министрите от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, както и главният прокурор и други.

Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва пред парламента в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Всички гости ще влязат в сградата на Народното събрание в присъствието на гвардейска рота, която ще ги посрещне пред централния вход на парламента.

Ще прозвучи задължителният за събитието химн на Обединена Европа.

След това Румен Радев ще направи първото си обръщение пред Народното събрание.

Радев обаче ще встъпи официално в длъжност на 22 януари – неделя.

Церемонията ще се състои на площад “Св. Александър Невски” и ще започне в 11.00 часа.

След приключване на официалната част, която ще продължи до около обяд, Румен Радев и Илияна Йотова символично ще изпратят от сградата на Президентството настоящия президент и вицепрезидент.

Румен Георгиев Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. През 1982 г. завършва с отличие математическата гимназия в Хасково, а пет години по-късно завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като първенец на випуска.

През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел“, САЩ. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия – ВА – „Г. С. Раковски“, където завършва като първенец на випуска.

Той е награждаван с множество медали и предметни награди, сред които знак „За вярна служба под знамената“ – ІII степен и Почетен знак на Министерство на отбраната „Свети Георги“ – ІI степен.

Генерал Радев владее три езика – английски, немски и руски.

На първия тур на президентските избори Радев спечели по-голяма подкрепа от вота на избирателите и на 13 ноември се явява на балотаж срещу кандидата за президент на управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева.

След като встъпи в длъжност през януари 2017 г. о.з. генерал-майор Румен Радев, той ще е първият висш офицер, избран за държавен глава.

Вирни се горе