Работна среща се проведе на границата с Гърция за ГКПП „Рудозем-Ксанти”

Работна среща се проведе на границата с Гърция за ГКПП „Рудозем-Ксанти”

Работна среща с представители на Областна администрация Смолян, Община Рудозем и представители на гръцките институции се проведе на граничната бразда относно бъдещия Гранично пропускателен пункт Рудозем-Ксанти.

На нея присъстваха областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът на Рудозем Румен Пехливанов, представители на Агенция „Пътна инфраструктура", на Гранична полиция и почетния гражданин на Смолян Георги Чилингиров.

“Невероятно полезна и сърдечна среща проведохме днес с нашите гръцки партньори. Срещнахме се на граничната бразда, на пресечната точка на границата, там където ще бъде бъдещия граничен пункт Рудозем-Ксанти”, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.

"Запознах представителите на финансиращите институции с напредъка на проекта за ГКПП, за който лично съм ангажиран като областен управител и пътните връзки към него, които АПИ трябва да изгради! На място показах бъдещото разположение на пункта на терен, описах организацията на граничния и митнически контрол. Същевременно се убедихме, че гръцките ни партньори започват активно строителство на пътя от с.Димарио до българо-гръцката граница.

Присъстваха представители на гръцката пътна агенция Egnatia Odos SA, на Управляващия орган и техническия секретариат на програмата Гърция-България 2014-2020 от Солун и представители на Оперативна програма Транспорт, околна среда и устойчиво развитие от Атина. От българска страна присъстваха колегите от Областна администрация, част от екипа по проекта, представители на АПИ и Гранична полиция, Кмета на Рудозем и почетния гражданин на Смолян Георги Чилингиров. Радвам се, че пристъпваме към същинското строителство и реализация на този важен проект за нашия регион. Споделяме заедно тезата, че трябва да се справим в срок и този пункт да бъде отворен до края на 2019 година. Подчертах, че пътната връзка Пловдив-Смолян-Рудозем-Ксанти е част от разширената европейска транспортна TEN-T мрежа и българската страна е изпълнила ангажимента си за пълна рехабилитация на пътните отсечки от Пловдив през Смолян до Рудозем. Очакваме гръцката страна да реализира не само пътния участък от границата до с.Димарио, но и да продължи до Ксанти, за да може тази вертикална ос, правеща връзката между автомагистралите Тракия и Егнатия да функционира по предназначение, т.е. за всички видове транспортни средства-леки автомобили, автобуси и товарни автомобили", съобщи областният управител.

Вирни се горе