Проведе се първа работна среща по изпълнение на стратегически проект за превенция от наводнения

Проведе се първа работна среща по изпълнение на стратегически проект за превенция от наводнения

Областният управител Недялко Славов и експерти от Областна администрация Смолян участваха в първа работна среща, проведена в гр. Серес, между всички партньори по изпълнението на стратегически проект за трансгранично планиране и прилагане на инфраструктурни мерки за защита от наводнения в речните басейни Струма/Стримон, Керкини, Места/Нестос и Марица/Еврос, в съответствие с изменението на климата.

Проектът ще се изпълнява по Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България” 2014-2020 г., Приоритетна ос 2 „Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион”, Инвестиционен приоритет (ИП) 5b.

Очаква се в началото на месец септември 2016 г. да бъде публикувана поканата за подаване на стратегически проектни предложения по ИП 5b, като бенефициенти от българска страна ще бъдат областните управители на областите в обхвата на Програмата.

На работната среща партньорите се договориха за дейностите, които ще се изпълняват в трансграничния район и разпределението на бюджета.

Водещ партньор ще бъде Регионът на Централна Македония, Р Гърция. Останалите партньори са: от българска страна – Областните администрации на регионите Смолян, Кърджали, Хасково и Благоевград, от гръцка – Регионът на Източна Македония и Тракия и Децентрализирана администрация на Македония и Тракия. Общият бюджет за всички партньори ще бъде 11,5 млн. евро.

Вирни се горе