Приветствие до трупата на РДТ - Смолян

Приветствие до трупата на РДТ - Смолян

ПРИВЕТСТВИЕ ДО ТРУПАТА НА РОДОПСКИЯ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „НИКОЛАЙ ХАЙТОВ” – ГРАД СМОЛЯН

ОТ СТЕФАН САБРУТЕВ, ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК И УПРАВИТЕЛ НА „ЧЕЧОСАН” ЕООД

СКЪПИ ТВОРЦИ!

Позволете ми като един от верните ви зрители и почитатели да Ви честитя новия театрален сезон и да Ви поздравя за апостолската самоотверженост, с която отстоявате правото на родопчани да имат своя високо духовен Храм за истинско художествено изкуство.

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов” постави ново начало в своя път на утвърждаване като необходимо и особено скъпо завоевание за културния живот не само в Смолянска област, но и за България. Преживявайки тежките дни на унищожението, възкръсвайки след много борбени усилия, радетелите за съхраняването на театралното изкуство успяха да надвият над недалновидните и пагубни политически решения. В творческата биография на смолянската трупа присъстват многобройни национални награди и отличия. Смолянската публика помни силно въздействащи и високо художествени постановки. Каузата да има театър в Родопите е не толкова кауза на творците на Мелпомена, колкото на цялата общественост. Хората тук усещат потребността от свой театър, от чиято сцена да звучи гласът на българската духовност, на обединяващите национални каузи, на общочовешките морални ценности, на Красотата и Доброто. И вие го доказвате като давате приоритет на българската класическа драматургия и само за един сезон след възстановяването през април 2014 година завоювахте номинации, награди и международно признание на престижни европейски фестивали.

Като гражданин на Смолян аз се гордея с художествените постижения на Нашия театър, със себеотрицанието и всеотдайността на неговите творци, които отстояват необходимостта на отдалечения Родопски край да постига свои културни върхове. Ще бъда сред вашите най-ревностни защитници. Защото искам да пазим още едно място в Родопите, откъдето човек да си тръгва пречистен и извисен след съпреживяване на тайнството на театъра. Засвидетелствам Ви моята признателност и подкрепа за развитие! Във вашия спектакъл „Лазарица” на Йордан Радичков, който ви донесе много номинации и награди, звучи реплика „изгубиш ли веднъж доверие, изгубваш го завинаги”. Пожелавам Ви безграничното доверие на вашата публика, нейното приятелство и признание! На добър час с още много успешни сезони!

23 септември 2015 година, Смолян

Вирни се горе