Президентът: Гражданите си взимат държавата обратно

Президентът: Гражданите си взимат държавата обратно

Очевидно преходът в България не е приключил. Протестите показват, че сме го докарали до фасадна демокрация със силно задкулисие. Нямам политически амбиции да ставам премиер, шеф на партия или депутат. Това заяви президентът Росен Плевнлиев в интервю пред Нова телевизия. Държавният глава подчерта, че чрез масовите демонстрации, които продължават вече две седмици, „гражданите завземат държавата си обратно и създават нови правила на играта“.

„Оттук нататък всеки, подценил новата ситуация, в която се намираме, ще плати много висока политическа цена“, каза още Плевнелиев.

Той бе категоричен, че властта не трябва да затваря очите си за исканията на народа. И следва да помни, че кризите ни показват проблемите.

„Никой не може да заглуши моя глас и аз няма да спра да търся изход от всяка криза, в която нацията е влязла“, допълни президентът.

От БСП обвиниха Росен Плевнелиев, че не се държи като държавен глава, представляващ интересите на всички граждани, и взима страната само на протестиращите.

Президентът потвърди, че е свалил доверието си от правителството. Той обаче е категоричен, че парламентът е този, който ще решава управлението на страната.

Плевнелиев заяви, че в България има олигархични кръгове, които се опитват да се месят в политиката, и дори да контролират медийното пространство. Президентът в словото си дори обвини определена медия, че нажежава политическата обстановка.

Плевнелиев този път призова да не се противопосавят сегашните протести с тези през февруари. Според него има голяма разлика между тях, но щом гражданите протестират, значи имат право.

Само преди дни държавният глава определи днешните протести като доста по-интелигентни спрямо тези през февруари и каза, че се гордее с тях.

Росен Плевнелиев посочи, че познава своите правомощия като държавен глава и няма нужда те да му бъдат напомняни.

„Спазвам ги и не очаквам към мен да се размахва пръст, така както и аз не го правя към когото и да било“, отбеляза той.

Президентът подчерта, че от момента на влизането си в политиката неговото състояние и доходи са оповестени публично.

„Вече обявих официално, че не разполагам с такива сметки, данъчната ми декларация е публична. Но очаквам да има още такива нападки към мен“, коментира още президентът.

Той каза, че когато вече не е президент няма да става нито председател на партия, нито министър-председател, нито депутат.

Плевнелиев смята, че може да бъде полезен на страната си в различни каузи, включително и в чужбина.

Вирни се горе