Право на отговор

Право на отговор

Ползвам се от правото на отговор във връзка с публикувания уводен материал във вестник „Отзвук“ от миналия петък под заглавие „Янкова и екипът й взели на изпроводяк 103 000лв. от продънените сметки на общината“.

В своя стил вестника и Вие като автор на материала правите внушения, че едва ли не тези общински служители са получили тези суми неправомерно и са ощетили бюджета на общината. На този факт не бихме обърнали внимание, както и на много материали, голяма част от които с невярно съдържание по отношение на бившия кмет и неговия екип, но сме длъжни да защитим нашата правота поради факта, че една част от хората, получили обезщетение са гoполучили на основание чл. 107, „a“, ал. 1 от Закона за държавния служител. Съгласно чл.107 „а“, ал.2 от Закона за държавния служител, където е казано, че се изплаща обезщетение на държавния служител, в размер на шесткратния размер на последно получената месечна брутна заплата. Съгласно чл. 61 от Закона за държавния служител се изплаща и обезщетение за неизползван платен годишен отпуск. Що се касае за заместник-кметовете инж. Румяна Янчевска и Михаил Генчев, те са освободени – инж. Янчевска – съгласно чл. 337 от Кодекса на труда – поради изтичане срока на трудовия договор, а зам.-кмета Генчев –съгласно чл. 325, т.1 от Кодекса на труда – „по взаимно съгласие“. Съгласно чл. 224 от Кодекса на труда на заместник-кметовете също се полага изплащане на неизползваните отпуски. Поради изтичане на мандата досегашния кмет Дора Янкова също има право на обезщетение за неизползваните отпуски.

Не напразно в Закона за държавния служител са предвидени тези обезщетения. Поради факта, че държавния служител няма право да има фирма, няма право да бъде консултант, няма право да работи допълнително по трудов договор. Тук следва да припомня, че правителството на ГЕРБ в лицето на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянкова оряза почти всички привилегии на държавните служители, в т.ч. и намаляване размера на отпуските.

Тези суми са законнодължими на напусналите общински служители и ако не бяха платени във времето, в което вр.и.д. кмет на община Смолян бе инж. Румяна Янчевска, те следваше да се утвърдят и платят от настоящия кмет.

Опитът ви да внушите на читателите на вестника и жителите на общината Смолян, че едва ли не тези суми са раздадени „на калпак“ потвърждава още един път мнението ни, че вашето издание не дава коректно информация за обществото и тълкува фактите, както ви е изгодно.

Независимо от резултатите на отминалите избори всички тези хора в продължение на 8 години работиха за просперитета на община Смолян, с което се гордеем. Считаме, че е въпрос на политическа чест и морал да освободим заеманите от нас длъжности и да дадем възможност на сегашното ръководство на общината да сформира свои екип.

Петър Харадинов

Вирни се горе