Правителството за втори път отряза парите за топлата вода от Ерморечието

Правителството за втори път отряза парите за топлата вода от Ерморечието

Както стана ясно от публикуваното разпределение на бюджетни средства за 2014 г. за развитие на регионите в страната, правителството не предвижда средства за нашия проект, довеждащ минералната вода от Ерморечието в града. Това става за втори път, след прословутата „първа копка”, направена предизборно от лидера на социалистите Станишев преди около пет години, когато бе построена ненужната т. нар. „топлообменна станция” до бензиностанцията на Петрол – четири стени на стойност 135 хил. лв. С идването на власт на ГЕРБ, проектът бе спрян, стартиран отново в края на предсрочно прекратения мандат, а сега отново „замразен”, с неосигурени средства, за което местният бизнес обвинява лично смолянският народен представител Дора Янкова, като подготвя протестно писмо до правителството, пише “Златоградски вестник”.

Само един проект на стойност 500 хил. лв. е одобрен от правителството за финансиране в златоградска община. Това е „Рехабилитация на улична мрежа в с. Старцево”, който обхваща трите улици там – Миньорска, Балканска и Граничар.

За сравнение – в Девин са одобрени пет проекта на обща стойност 4.5 млн. лв.,

за Неделино – 2 проекта на стойност 2.5 млн. лв.,

за Рудозем – три проекта на стойност 2.1 млн. лв., и т. н.

Припомняме, че Златоград кандидатстваше със „стратегически проекти” на обща стойност над 27 млн. лв. В някои медии излезе анализ, че според разпределените средства към общините, измерено спрямо населението в тях, финансирането е по 15 лв. на човек в общините, управлявани от хора на ГЕРБ, по 90 лв. на човек в тези на БСП и по 133 лв. при ДПС. Общата сума на 18-те проекта, които ще бъдат реализирани в област Смолян по правителствената инвестиционна програма, е за 18.5 млн. лв.

Вирни се горе