Пращат студенти на стаж в 2000 фирми

Пращат студенти на стаж в 2000 фирми

Ученици от професионалните гимназии в страната и студенти от всички университети ще имат практическо обучение, преди да завършат своето образование. Те ще могат да изработят по 240 часа в реална работна среда, преди да получат дипломите си. До момента над 2000 фирми са заявили желание да се включат в европейския проект, чиято стойност е 90 милиона лева. Това съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов.

„Ние ще реализираме т. нар. бакалавърски сандвич на Великобритания, защото цяла учебна година студентите ще могат да работят в реална фирма, с наставник от фирмата и трудът им ще се заплаща. Най-голямата ни амбиция е да реализираме проекта за ученическите и студентските практики”, каза образователният министър. Той уточни, че практическото обучение няма да е познатият ни стаж с формална бележка, а напълно реална работа по специалността в различни фирми. Процедурата за набиране на млади хора по проекта трябва да приключи до края на 2013 година, уточни министърът.

Той припомни, че е представена концепция за създаване на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, чието действие започва от 2014 и ще продължи до 2020 година.

Вирни се горе