ПП „Република БГ“: Всяка хулиганска „атака“ трябва да бъде санкционирана

ПП „Република БГ“: Всяка хулиганска „атака“ трябва да бъде санкционирана

Снощи българското общество стана за пореден път свидетел на укоримо поведение от страна на народен представител и политически лидер. Средствата за масово осведомяване съобщиха за недопустимо поведение на публично място, нападение над граждани и полицейски служител от страна на председателя и други членове на политическа партия „Атака”. Скандалът на летище Варна с участието Волен Сидеров още веднъж постави на дневен ред въпросите за морала на народните избранници и съмненията за точното и еднакво прилагане на закона от правоохранителните органи спрямо публични личности. Ние, от Политическа партия „Република БГ”, сме категорични, че постъпката на въпросният народен представител, макар и да е в пълно съответствие с наименованието на политическата формация, която ръководи, следва да е морално, политически и юридически санкционирана.

Недопустимо е депутат, с претенции за националноотговорна мисия, да нарушава клетвата си, с която е поел задължение да спазва Конституцията и законите на републиката. Съгласно основния закон народните представители представляват всички граждани, а не само тези, които са ги избрали. С атаката си срещу други хора, лидерът на споменатата политическа сила е извършил пряко посегателство срещу свои избиратели, срещу носители на народния суверенитет. Такова поведение трябва да бъде политически санкционирано, в противен случай, българското общество ще продължи да бъде свидетел на системно повтарящи се а-социални прояви. Снощната хулиганска „атака“ изостря проблема за качествата, които следва да притежа народният представител. Съгласно конституцията ни, Народното събрание избира част от членовете на Висшия съдебен съвет и Конституционния съд. Как да разчитаме, че хората, които отговарят за възтържествуването на справедливостта в страната, носят високи нравствени качества, когато биват назначавани от индивиди с доказано неконтролируемо поведение? При условие, че българските народни представители нямат моралните устои да отговарят за собственото си правно поведение, то обществото няма гаранции за нравствеността на конституционните съдии, на висшите магистрати и на цялата властова верига, а оттам и за прилагането на търсената справедливост. Получава се омагьосан кръг, довел до клиничното състояние на българската политиката. Тъй като всички граждани са равни пред закона, то същият трябва да бъде приложен точно и еднакво и спрямо народните представители, които го нарушават. Ето защо, политическа партия „Република БГ” настоява за пълно и всеобхватно разследване на снощния инцидент и призовава Главния прокурор да не се колебае, при наличие на доказателствата и предпоставки за накърняващо чуждото достойнство поведение, да поиска имунитета на заподозрения депутат.

Политическа партия „Република БГ” счита, че е невъзможно председател на парламентарната Комисия за борба с корупцията да бъде народен представител, който сам е в конфликт с правилата за поведение. В тази връзка призоваваме Народното събрание да освободи настоящия председател на същата комисия.

Вирни се горе