Потомствен дипломат ще е премиер,родопчанин - спортен министър

Потомствен дипломат ще е премиер,родопчанин - спортен министър

Ето как ще изглежда служебният кабинет според информация на “Стандарт”:

Потомствен дипломат ще е премиер

Щом стане служебен премиер, Марин Райков ще трябва да напусне поста си на посланик във Франция, който заема за втори път. Потомствен дипломат, Райков е роден във Вашингтон, син е на Райко Николов. Живял е във Франция през ученическите си години, а по-късно прекарва години като дипломат последователно в Страсбург и Париж. Говори езика на Юго като роден. През 1984 г. завършва международни отношения в Икономическия университет в София. Професионалната му кариера във Външно започва през 1987 г. в отдел “Страни от Югоизточна Европа”. През 1992-1995 г. е първи секретар в посолството ни в Белград. След изтичането на мандата му работи по направление “Права на човека” и е зам. постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург. Влизането му в политиката става през 1998 г., когато става зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. Негов основен ресор е балканската политика на България. В периода 2001-2005 г. е посланик във Франция, като съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по Франкофонията. През 2009 г. беше назначен за зам.-министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов. Първоначално Райков беше заместник на Румяна Желева, а след това продължи като вице и на Николай Младенов. Участва в подготовката на стратегическия преглед и така широко дискутираната реформа на Външно министерство. Райков е силно привързан към темата за българската кауза в Македония.

Вицепремиер и социален министър

Най-обсъжданото име за поста е Деяна Костадинова. В момента тя е секретар на президента по социалните въпроси. Юрист. Дълги години е работила в Държавната агенция за закрила на детето. От 2009 до 2011 г. е в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов като съветник по социални политики. От юни 2011 г. до влизането в Президентството е зам.-министър на труда и социалната политика.

Финанси

Калин Христов е член на Управителния съвет на БНБ и подуправител, ръководител на управление “Емисионно” от 23 октомври 2009 г. Преди това трупа богат опит в структурите на банката. Шеф е на УС на Българската макроикономическа асоциация и член на УС на Института за пазарна икономика. Най-важните задачи пред него в служебния кабинет ще са безпроблемното възстановяване на европейските средства, успешното изпълнение на заложената приходна част във вече гласувания Бюджет 2013 и запазване на заложения дефицит.

Регионално развитие

Екатерина Захариева е главният секретар на президента Росен Плевнелиев и е сред ключовите фигури на “Дондуков” 2. Има дългогодишен юридически и административен опит. Най-важната й задача като строителен министър ще е да гарантира честни избори, тъй като ГРАО, което прави листите за вота, е подчинено на МРРБ. Тя трябва да гарантира и успешното завършване на започнатите инфраструктурни проекти.

Транспорт

Настоящият зам.-министър на транспорта Кристиан Кръстев най-вероятно ще седне в креслото на шефа си Ивайло Московски. Той е част от кабинета “Борисов” едва от 16 януари. От 2005 г. до 2010 г. и бил начело на “Уиз еър"-България, като под негово ръководство компанията се превръща във втория по големина превозвач у нас. До назначаването си за зам.-министър е председател на Съвета на директорите на “Пристанище Варна” ЕАД и управител на "Флайинг карго България”.

МВР

За първи път МВР ще има министър в пола. Силовото ведомство ще бъде ръководено от Петя Първанова, директор на дирекция “Международно сътрудничество”. Тя е експертът, който води голяма част от кореспонденцията на МВР с Брюксел. Първанова подготвя документите за заседанията на Комисията по правосъдие и вътрешен ред в столицата на Европа.

Земеделие

Румен Порожанов е шеф на Държавен фонд “Земеделие”. Преди това той беше съветник на финансовия министър в оставка Симеон Дянков. Самият Порожанов отрича да е канен за земеделски министър, както и да е отказвал да влезе във временния кабинет. Казва, че е най-добре да остане в Разплащателната агенция, за да продължи добрата работа по усвояване на евросредствата за селските райони.

Отбрана

Доцентът в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН Тодор Таганов ще е новият шеф на отбраната. Има 12-годишен опит в бойни поделения, бил е преподавател във Военната академия “Г.С. Раковски” и във ВВВУ “Г. Бенковски” в Долна Митрополия. От 2005 г. до 2008 г. е в Борда за изследвания и технологии на НАТО. От юли до декември 2003 г. и от октомври 2009 г. до септември 2010 е шеф на Съвета на директори на Терем ЕАД.

Здравеопазване

Полк. проф. д-р Николай Петров е шеф на реанимацията на ВМА. М.г. получи най-високото признание “Лекар на годината” заради помощта му покрай кървавия атентат на летище “Сарафово”. Стана професор през 2012 г. Републикански консултант по анестезиология. Началник катедра по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на ВМА и зам.-шеф по лечебната дейност на академията.

Образование

Милена Дамянова в момента е зам. просветен министър в правителството в оставка. Тя е сред авторите на стратегията на ГЕРБ за образованието. Ресорът й в момента е средното образование. През 2007 г. беше кандидат за евродепутат от партията на Бойко Борисов. Завършила е унгарска филология в СУ “Св. Климент Охридски”.

Правосъдие

Борислав Белазелков е съдия във ВКС. Уважаван юрист, преподавател по изпълнително право и гражданско процесуално право в СУ “Св. Климент Охридски”. В момента е изпълнителен секретар на съюза на съдиите. Организацията бе основният критик на ВСС и изпълнителната власт, като настояваше за конкретни реформи и отстояване на независимостта на съдебната власт. Той бе сред водачите на протеста на над 200 съдии в подкрепа на уволнената им колежка Мирослава Тодорова. Тя е в конфликт с МВР шефа в оставка Цветан Цветанов. Драгомир Йорданов е директор на Националния институт за правосъдието. Според запознати късно в понеделник са водени разговори с него. Йорданов е директор на НИП от 2 г. Бил е съдия в Софийския районен съд. Една година е работил като съдия по наказателни дела в Косово – бил е участник в мисия на ЕС за върховенството на закона в Косово EULEX.

Лондон и Берлин в спор за Външно

Двама дипломати от мисии зад граница са кандидатите на президента за поста външен министър. Константин Димитров от Лондон и Ради Найденов от Берлин са двамата кандидати за поста на Николай Младенов. И двамата са добре приети в Европа. Най-важната задача на новия временен министър ще е да проведе предсрочния вот зад граница.

Култура

Владо Пенев е сред любимите актьори на българите. Освен из столичния Бродуей, където е известен от десетилетия (играл е в Младежкия театър, Народния театър “Иван Вазов”, Малък градски театър зад Канала, Театър 199, “Сфумато"), той е един от най-запомнящите се тв гласове. Озвучава реклами, филми и сериали още от края на 80-те години. В киното направи впечатляваща роля на Плужека във филма “Дзифт” на Явор Гърдев. На малкия екран пък спечели овации в "Под прикритие”.

Спорт

Петър Стойчев е сред най-успелите български плувци. Носител е на 11 световни купи по плувен маратон и световен шампион на 25 км в открити води. През 2007 г. поставя световен рекорд по най-бързо преплуване на протока Ла Манш – за пръв път в историята под 7 часа. Стойчев е почетен гражданин на аржентинския град Виедма.

Вирни се горе