Пострадали от свлачище семейства в община Баните ще получат по 2 хиляди лева обезщетение

Пострадали от свлачище семейства в община Баните ще получат по 2 хиляди лева обезщетение

По 2 хиляди лева обезщетение ще получат пострадалите семейства от село Оряховец, община Баните. През март миналата година след снежното бедствие в селото се активизира свлачище.

Огромното свлачище, на площ над 8 декара, напука двуетажни къщи на три семейства и надвисна на 15 метра над къщите на други 20 души от селото, припомня кметът на община Баните Милен Белчев.

"Имаме финансиране по този проект и хората, които очакваха тези средства, които бяха отразени по протоколите на комисията, която огледа жилищните сгради, от днес ще бъдат разплатени. Те са по около 2 хиляди лева за щeти – вътре напукани зидарии, стени. Вече могат сами да си направят корекции по къщите, коментира кметът Милен Белчев.

С постановление на Министерския съвет преди броени дни бяха отпуснати над 2 милиона лева за възстановяване на щети от бедствия в 10 участъка в общините Баните, Борино, Девин, Златоград, Неделно, Рудозем, Смолян и Чепеларе. От тях над 294 хиляди лева са за община Баните за извършеното аварийно възстановяване на свлачището в село Оряховец, предаде БНР.

Вирни се горе