Подписан е първият договор между Асоциация по ВиК и ВиК оператор в Смолян

Подписан е първият договор между Асоциация по ВиК и ВиК оператор в Смолян

Подобряване на ВиК – системите, предоставяне на по-качествени услуги на социално поносима за населението цена, са основните цели на реформата, която стартира от Смолян

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков присъства на официалното подписване на първия договор между Асоциация по ВиК и ВиК оператор в страната. Събитието се състоя в Смолян, която е първата област, осъществила изискванията на изпълняваната от България реформа във водния сектор. Договорът, който е за период от 15 години, включва стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяните услуги между Асоциация по ВиК Смолян (АВиК) и „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Смолян, съгласно разпоредбите на Закона за водите.

„Във всяка една реформа пионерите изминават най-трънливият път, затова изказвам благодарностите си към областния управител на Смолян Недялко Славов управителя на ВиК – Смолян Мариан Николов, кмета на община Смолян Николай Мелемов и останалите кметове на общини в региона, за усилията, които положиха“, заяви при подписването заместник-министър Нанков. Той отбеляза, че с днешния акт се цели по-висок стандарт на живот на всички жители и гости на региона чрез подобряване състоянието на водоснабдителната инфраструктура, по-високо качество и ефективност на ВиК-услугите, възможност за усвояване на средства от фондовете на ЕС и постигане на съответствие с европейските директиви за качество на питейните и отпадъчните води, но на социално поносима за населението цена.

Подписаният договор дава право на ВиК – Смолян да кандидатства пред Оперативна програма “Околна среда” 2014 – 2020 г. за финансиране на проекти за водоснабдяване и канализация в родопската област. Това ще направи възможно реализирането на инвестиции с индикативна стойност около 50 млн. лв. през първите години на програмния период, уточни заместник-министърът.

„Област Смолян има първото в страната готово прединвестиционно проучване, което на този етап очертава необходимостта от инвестиции и изграждане на водоснабдителна и канализационна инфраструктура, които ще доведат до реализацията на най-важните цели, към които се стреми водната реформа в страната, а именно: достатъчни количества вода с необходимото качество, на социално поносима цена“, каза още зам.-министър Нанков. По думите му проектът ще стартира още следващата година, отново пилотно за страната в област Смолян.

Според подписания днес договор ВиК – Смолян се ангажира да поддържа съществуващите системи, да изгражда нови съоръжения и да направи капиталови инвестиции в размер на минимум 13,5 млн.лв. Дружеството се ангажира да разшири снабдителната мрежа, включвайки нови потребители, и да намали загубите на вода.

Операторът ще изпълнява тези задължения на територията на всичките десет общини от област Смолян, които членуват в асоциацията: Смолян, Чепеларе, Девин, Мадан, Рудозем, Неделино, Златоград, Доспат, Борино и Баните.

Вирни се горе