Плевнелиев: И през 2013 г. ще сме най-бедни в Европа

Плевнелиев: И през 2013 г. ще сме най-бедни в Европа

България може да бъде регионален лидер и да предложи на съседите си общи инфраструктурни и инвестиционни проекти. Това становище изказа в интервю за bTV президентът Росен Плевнелиев. “Ние можем да бъдем водещи и имаме смислени проекти да сложим на масата”, каза държавният глава.

Той отбеляза обаче, че все още страната е последна в ЕС по доходи и трудно ще успее да настигне догодина предпоследната Румъния, където нивото им е с 20% по-високо.

“Няма как за една година да направим така, че да не сме най-бедните в Европа. Това може да се промени едва след няколко години и то с предложена ясна стратегия от страна на правителството.” Така президентът Росен Плевнелиев не се съгласи с изразеното преди дни мнение на премиера Борисов, че от догодина българите ще се оттласнат от дъното на класацията на най-бедни държави в ЕС.

Той подчерта, че пътят към по-голямата заетост са стимулите за малкия и средния бизнес и насърченията за инвеститорите, каквито правителството вече одобри. Плевнелиев отбеляза, че България вече не е в дъното на международните класации, както е било преди три години.

“България е една от трите държави, която няма нито една спряна оперативна програма. България е една от трите държави, които изпълняват Маастрихтските критерии. България вече не е и на последно място по конкурентоспособност и това, което Световният икономически форум извади миналата седмица, а и го показа на целия свят, е повод за гордост”, каза той.

В същото време отбеляза изоставането в “трите големи И – институции, инвестиции, иновации”, по които препоръча да се работи здраво.

Държавният глава прогнозира, че предстоят тежка парламентарна зима и пролет със сериозно противопоставяне в парламента. Отбеляза, че вижда своята задача да осигури прогрес по смислените приоритети и реформи, по които има съгласие между политическите сили и по националните приоритети.

“Чакат ни тежки избори през 2013 година, но за мен е важно президентът да е стожер и гарант, че по националните приоритети ще се работи. Чака ни реформа в сектор сигурност, чакат ни водни реформи, чакат ни административни реформи”, каза Плевнелиев.

Запитан за отношението си към инициирания от БСП референдум за бъдещето на АЕЦ “Белене”, отговори, че не може да се пренебрегнат 700 хиляди подписа на български граждани. “Като президент аз ще се съобразя с решението на Народното събрание и с Конституцията”, увери Плевнелиев.

Той изказа гордостта си, че е първият президент, поставил като приоритет енергийната ефективност и енергийната диверсификация. “Радвам се, че правителството в последните 3 години наистина постига реални резултати в диверсификацията. Резултата го виждате – днес ние вече имаме по-ниски цени на газа… Разчитаме на собствено производство и аз считам, че България тепърва ще бере плодовете на това смело и важно политическо решение”, каза президентът.

Той подчерта, че изборът на следващия Висш съдебен съвет е не по-малко важен от следващите парламентарни избори, защото “ако хората вярват на системата на правораздаване, ние ще имаме една много силна демокрация, много активни граждани и ще бъдем много по-бързи по пътя на просперитета”.

Вирни се горе