Плевнелиев: Енергийната либерализация ще свали цените на горивата

Плевнелиев: Енергийната либерализация ще свали цените на горивата

Енергийната либерализация и енергийната ефективност могат да спрат покачването на цените на горивата.

Така президентът Росен Плевнелиев отговори на въпрос на журналисти в авиобаза Крумово как ще коментира поскъпването на редица стоки, в това число и горивата.

Когато имаме либерализация на доставките и различни доставчици, тогава имаме много по-силна конкуренция на пазара, смята президентът.

Той обаче уточни, че това са глобални трендове, тъй като по целия свят цените поставят рекорди и не само за горивата, но и за много други жизненоважни продукти. България трябва да положи огромни усилия, за да може сметките на хората да паднат двойно, а не просто единствено и само да растат нагоре, каза Плевнелиев.

Той смята, че тенденцията може да се обърне с целенасочена подкрепа по приоритета енергийна ефективност и като една от възможностите посочи Националната програма за развитие 2020.

С риск да втръсна на всички, аз ще повтарям постоянно – енергийна ефективност, енергийна либерализация и ще искам конкретни мерки и от парламента, и от изпълнителната власт, допълни Плевнелиев.

“Ако видите първа копка на газова тръба България-Гърция или на такава в посока на Румъния – ще се знае, че България вече е направила решаваща стъпка по посока на либералазицията”, обясни Плевнелиев.

Само така може да се разбие монополът, посочи той и допълни, че конкретните мерки за това трябва да се случат още тази година.

Като решения в правилната посока президентът посочи и заделянето на огромен финансов ресурс за саниране на жилища.

Запитан как ще коментира срещата си с лидера на ДПС Ахмед Доган, Плевнелиев каза, че за него Доган е много заинтересован от дългосрочното планиране и Програмата за развитие 2020.

От тази гледна точка очаквам добронамереност и идеи от страна на ДПС по отношение на подкрепа на националните приоритети, които ще бъдат дефинирани, допълни той.

Плевнелиев изрази задоволство от факта, че в рамките на политическите консултации сега “се намира поле на политически консенсус – назависимо дали е Синята коалиция, дали е БСП, дали е ДПС”.

“Очаквам в петък, заедно с ГЕРБ, да постигнем съгласието по “България 2020”, по енергийната ефективност и либерализация, по предстоящата водна и административна реформа и сектор "Сигурност”.

Ако всички са “за” и аз ще очаквам наистина през 2012 г., след като има консенсус, да има и резултати", обяви Росен Плевнелиев.

Вирни се горе