Петър Курумбашев посети област Смолян, обиколи пет общини

Петър Курумбашев посети област Смолян, обиколи пет общини

Не допускайте повече ГЕРБ на власт, призова бизнеса от Доспат, родопчани изказаха подкрепа за политиката на правителството

Народният представител от Коалиция за България Петър Курумбашев проведе серия от срещи с населението в общините Мадан, Рудозем, Девин, Борино и Доспат. В обиколката се включиха и депутатът Дора Янкова, областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов, областният председател на БСП инж. Атанас Устабашиев и Стефан Бадев – член на НС на левицата .

На срещата в Мадан и Рудозем, представители на миньорския бранш призоваха да не се увеличава възрастта за пенсия на подземните работници. Жителите на двете общини изказаха своята подкрепа към правителството и реализацията на инфраструктурните проекти. В двата града посочиха, че без премиера Орешарски и министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева проектът за язовир „Пловдивци” никога нямаше да се случи. Хората споделиха радостта си от подкрепата на правителството за общинските болници. Правителството на Орешарски ще остане в историята, като първото, което разкрива, а не закрива болници в Родопите, коментираха присъстващи на срещата. От двете общини настояха правителството да окаже по-сериозен натиск за разкриване на граничните пунктове, като възможност за развитие на региона.

В Девин Курумбашев и Янкова проведоха работна среща с ръководството на общината, ръководството на болницата, Гражданското сдружение на Девин, образователни дейци, представители на бизнеса и общественици, с които обсъдиха развитието на града. Курумбашев обясни, че със средства от Публичната инвестиционна програма на правителството за пръв път от години са заделени средства за подобряване на средата в Девин, кв. „Настан”, Селча и Гьоврен. Депутатите подчертаха, че целта на програмата е да изравни донякъде регионалното развитие в страната, тъй като правителството на ГЕРБ неглижираше по-малките населени места.

На срещата стана ясно, че вече е приключила съдебната сага с обществената поръчка за ремонта на болницата в Девин. След решението на Върховния административен съд, още в понеделник започва генералния ремонт на лечебното заведение, обясниха от ръководството на болницата, която рестартира дейността си преди повече от месец. Очаква се през месец май министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева да открие отремонтираната болница, която бе затворена при управлението на ГЕРБ.

Янкова обясни промените в закона за водите и посочи, че целта е да се разкриват нови работни места. „Новият Закон за водите гарантира най-напред водоснабдяването на населението. Фирмите, които сега бутилират минерална и изворна вода ще продължат да развиват дейността си без проблем. Целта ни е да количеството вода, което сега се губи също да може да дава работни места и да подобри икономиката”, заяви Янкова.

Двамата депутати призоваха община Девин да разработи цялостна стратегия за развитие на балнеологията и СПА туризма, като възможност за развитие. Кметът на Девин Цветалин Пенков съобщи, че е провел разговор с министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателя на УС на АПИ – инж. Стефан Чайков, които са дали уверение, че ще бъде ремонтиран входа на Девин.

В Борино Петър Курумбашев и Дора Янкова пиха кафе с повече от 20 дами по идея на местния лидер на социалистите Цветка Такова. Участничките в срещата изказаха подкрепа си към политиката на правителството.

С думите „Не допускайте никога повече ГЕРБ на власт”, представители на бизнеса, посрещнаха депутатите в Доспат. Близо 200 души от цялата община изпълниха залата за среща с Курумбашев. „Много меки сте с ГЕРБ, трябва да им забраните да участват във властта”, казаха още местни бизнесмени и допълниха, че само те знаят какво им се е случило при управлението на Борисов. Публиката бе доста активна. Депутатите направиха изложение за политиките на правителството, перспективите пред държавата и региона. Бизнеса постави редица въпроси, свързани с Кодекса на труда, лицензионните режими, конкуретноспособността, планинското земеделие и животновъдство. Населението изказа подкрепа към мерките за малкия и среден бизнес, както и отношението към региона и хората.

Вирни се горе