Петър Кадиев /АБВ/ пита министър Ангелкова, относно потенциала за развитие на туризма в Смолянска област

Петър Кадиев /АБВ/ пита министър Ангелкова, относно потенциала за развитие на туризма в Смолянска област

Депутатът от ПП АБВ Петър Кадиев отправи питане от трибуната на НС до министъра на туризма Николина Ангелкова. Въпросът на Кадиев беше: Как оценявате туристическия потенциал на град Смолян и областта и смятате ли, че държавата може да окаже съдействие за насърчаване на инвестициите в инфраструктурните проекти на региона?

„Туризмът е една от основните дейности за препитание в област Смолян. При последното си посещение в региона на- 14.01.2016г. вие сте обяснили подробно какви са възможностите за реклама на културно-историческите забележителности. Обсъдени са били с Вас и потенциалните възможностите за развитие на балнеологията, но основния фокус отново е останал леко встрани, а именно желанието на смолянчани градът им да се превърне в дестинация-конкурентна на Банско, Боровец, а защо не и на европейските зимни курорти. За целта е необходимо изграждането на кабинков лифт от Смолян до Пампорово, но средствата необходими за това са огромни и инвеститор трудно може да се намери”, каза Кадиев.

Министър на туризма отговори, че на този етап проектът за кабинков лифт е само идеени затова може да коментира само принципната позиция на министерството на туризма, но не и да се проведе по-задълбочена и детайлна дискусия.

„При наличие на конкретни намерения, разчети и данни, съм готова да инициирам обществено обсъждане с всички заинтересовани страни”, каза министър Ангелкова. Тя обясни още, че област Смолян притежава разнообразен туристически потенциал, което позволява развитие на различни видове туризъм.

Петър Кадиев припомни, че още преди две години е успял да намери инвеститори за конкретния проект, но в резултат на събитията около КТБ те са се отдръпнали. „Изграждането на кабинковия лифт ще допринесе за бързото развитие на туристическия бранш като цяло в региона. От всички нас зависи да търсим интевститори този проект да се случи”, каза още Петър Кадиев.

Вирни се горе