Пътят Смолян-Мадан ще бъде частично отворен от 15 септември, според областния управител

Пътят Смолян-Мадан ще бъде частично отворен от 15 септември, според областния управител

От ръководството на АПИ се ангажират до 15 септември да приключат аварийно-възстановителните дейности на срутището при Тикале и да се отвори едното платно за движението по пътя Смолян-Мадан. Това заяви на пресконференция областният управител на Смолян Недялко Славов. За този ангажимент Славов съобщи по-рано днес и на протестиращите местни жители, блокирали преди обяд движението по трасето Смолян-Мадан. За трайното укрепване на свлачищния терен е в ход обществена поръчка за избор на изпълнител на проекта, информират от Областното пътно управление /ОПУ/. В зоната на свлачището сега се изпълняват дейностите по аварийно укрепване, които са възложени на дружеството, имащо договор с АПИ за поддържане на пътя, уточни областният управител. Аварийното укрепване включва анкериране, полагане на високоякостна мрежа, разчистване и отваряне на пътя. Скалната пукнатина с дължина 152 метра и широчина три метра е покрита, положени са мембрани по пукнатините по срутищния скат. В резултат на това се наблюдава “успокояване” на свлачището, дори след обилните валежи напоследък.

От следващата седмица ще се изпълнява вторият проект за аварийни мероприятия, които включват изграждане на анкерна система и високоякостна мрежа. Доставката на материалите е поръчана от Швейцария. Ще се поставят около 280 анкера, които ще бъдат “инжектирани” в сондажните отвори в скалата, уточняват от ОПУ. След изграждането на анкерната система с високоякостна мрежа, е предвидено разчистване на терена. Алпинисти ще бъдат ангажирани в изпълнението на аварийните дейности в свлачищната зона.

Изграденият обходен път през Влахово никога не е разглеждан като алтернатива на основното трасе Смолян-Мадан, отбеляза Недялко Славов.

Вирни се горе