Парламентът освободи Делян Пеевски от ДАНС, питат КС за статута му

Парламентът освободи Делян Пеевски от ДАНС, питат КС за статута му

Народното събрание отмени единодушно избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. “За” гласуваха 128 депутати. ДПС и БСП ще питат Конституционния съд за статута на Делян Пеевски. При гласуването отсъстваха депутатите на ГЕРБ и “Атака”.

До получаването на решението на Конституционния съд “г-н Пеевски няма да стъпи в парламента, няма да получава и възнаграждение. Това е проявата на политическата ни отговорност”, категоричен бе лидерът на ДПС Лютви Местан.

Позицията му подкрепи и лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите на Местан, казусът “Пеевски” не е причина, а повод за протестите на българските граждани, които според него са справедливи.

Шефът на ДПС не призна издигането на Делян Пеевски за грешка, но заяви, че е бил нужен дебат по неговото назначаване.

Според Местан, българската политика минава през своето чистилище. Затова всяко решение, което ще вземе оттук нататък Народното събрание, ще трябва да се взима по достатъчно прозрачна процедура и в задължителен диалог с гражданското общество, каза той.

Местан призова при всички гласувания на закони депутатите да декларират конфликт на интереси.

“Не може съпругата ти да работи в голяма държавна фирма, а депутат да не го декларира при гласуването на закон, който я засяга. Не може жена ти да е на висока длъжност и с голяма заплата в ДАНС, без нужното образование, а ти да си вносител на закон за дейността на тази структура”, каза Местан, явно визирайки бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, чиято съпруга работи в спецагенцията.

Лидерът на ДПС разкритикува президента за назначенията на шефовете на НСО и НРС, тъй като и те били направени без обществено обсъждане.

Сергей Станишев заяви, че предстои нова процедура за избор на председател на ДАНС, в която “всеки да има равни критерии”.

“Маските трябва да паднат, защото твърде често в българската политика има огромно лицемерие”, заяви лидерът на БСП от парламентарната трибуна.

Станишев се извини за гафа с Пеевски.

“Аз искам да отправя думи на извинение, лично извинение към моята парламентарна група и към хората, които гласуваха за БСП. Защото ПГ на Коалиция за България подкрепи това решение с огромна вътрешна съпротива. Направи го като знак на доверие към мен като лидер на групата. Това е сериозен урок за мен, лично”, заяви Станишев.

Вирни се горе