Отворено писмо

Отворено писмо

Уважаеми съграждани и жители на общините Девин, Борино, Доспат,

Като граждани, общински съветници и кметове от този район на областта се обръщаме към Вас, предоставяйки Ви кратък анализ на усилията в посока възстановяване дейността на затворилата общинска болница в град Девин. В продължение на година Общински съвет -Девин, съвместно с Областна администрация – Смолян, и правителството активно търсиха начини за решаването на въпроса чрез промяна на статута на лечебното заведение и избор на нови управители. Разработиха се нови стратегии, програми и бизнес планове, свързани с бъдещо управление. Но за разлика от всеобщото очакване това не даде желания резултат. Причините за стеклите се обстоятелства всеки може да тълкува по своему. Но една от тях категорично отхвърляме, а именно, че едва ли не правителството, представлявано от здравния министър Десислава Атанасова и д-р Даниела Дариткова – председател на Здравната комисия в 41-то НС, са абдикирали от проблемите на здравеопазването в нашите общини. Фактите обаче говорят точно обратното. Следвайки хронологично събитията ще припомним за всички проведени срещи на територията на Девин, свързани с възстановяване дейността на болницата:

5 юли- заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев, управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков и председателят на рламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова

1 септември- вицепремиерът Цветан Цветанов 20 октомври- министър Десислава Атанасова и председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова 22 октомври- министърът на финансите Симеон Дянков На всички тези срещи правителството пое ангажимент за финансиране на лечебно заведение в гр. Девин. Конкретно министър Дянков предложи да се открие държавна болница след учредяване право на ползване на сградата на болница за срок от десет години. Изискваше се да бъде направена оценка на правото на ползване, за да се платят заплатите на медицинския персонал и основните консумативи. От друга страна кметът на общината с бездействието си до момента не е изпълнил решението на Общинския съвет да осигури чрез възлагане лицензирана оценка на сградния фонд. На всички тези срещи многократно се гарантира финансиране на лечебното заведение за отстраняване на предписанията от РЗИ чрез осъществяване на ремонтни дейности, необходими за някои отделения, подмяна на парната инсталация, закупуване на нова болничната апаратура. Ясно бе поет ангажиментът да се възстанови дейността в обем от четири броя отделения – неврологично, детско, хирургично и вътрешно. За изпълнението на всичко това бе необходимо да се учреди ново дъщерно дружество към държавна болница. На 12.11.2012 г. Общински съвет – гр. Девин, взе решение за преговори с болниците – „Св. Георги“ – гр. Пловдив, ВМА – гр. София, и Болница „Лозенец“, т. нар. Правителства болница – гр. София, като се изключи предложението на министър Симеон Дянков за дъщерно дружество на МБАЛ „Братан Шукеров“ – гр. Смолян. Какво е налице до момента: множество безрезултатни срещи на кмета на община Девин, без да се информира обществеността и без да се определят параметри на провежданите преговори. Цялото това забавяне е за сметка на гражданите. Като краен резултат на 05.12.2012 г. в община Девин бе получен официален отказ от УМБАЛ „Св Георги“ – гр. Пловдив, а генерал-майор проф. Стоян Тонев – директор на ВМА, публично оповести в общественото пространство, че ВМА не може да поеме задължения за разкриване на дейност в гр. Девин поради редица специфични особености на медицинското заведение. Същите са валидни и за Правителствена болница – гр. София.

В последните месеци в решаването на въпроса се включиха активно граждански сдружения и инициативни комитети, надпреварвайки се да дават изявления, в които смело се изказват от името на жителите на трите общини. Без някой да им е гласувал доверие, говорят със самочувствието, че изразяват моята и вашата позиция по проблема. Не на последно място е обезпокоителен фактът, че в стремежа си да се покажат пред своите избиратели, заради предстоящите избори, множество политически партии вече открито „възседнаха“ проблема, като внушиха на населението наличие на месии и спасители, които ще направят здравеопазването в Девин част от това на някои емблематични за страната лечебни заведения, които дори не са и чували за нас.

Всичко това, уважаеми съграждани, ни води до заключението, че ние пак по стара българска традиция „ще гоним дивото, вместо да хванем питомното”. Но изгубихме много ценно време за решаване на наболелия въпрос. В тази връзка е необходимо спешно свикване на извънредна сесия за незабавното възстановяване дейността на болницата в град Девин.

На тази сесия считаме, че трябва да се вземе окончателно решение по въпроса – за създаване на дъщерно дружество към МБАЛ „Братан Шукеров“ – гр. Смолян, с четири отделения. Приканваме всички да присъствате на извънредна сесията на Общински съвет на 10.12.2012 г. от 11.00 часа, за да разберете истината кой не желае да има болница в гр. Девин. Смятаме, че бе пропиляно достатъчно време, като според нас не е важно формалното дружество, което застава зад болнично заведение, а е по-важно да имаме болница в град Девин.

Руси Чаушев – общински председател на ПП ГЕРБ – Девин

Елин Радев – председател на ОбС- Доспат

Марко Кущинаров – общински съветник в ОбС- Девин от ПП ГЕРБ

Петър Карагегов – общински съветник в ОбС- Девин от ПП ГЕРБ

Андрей Шаламанов – общински съветник в ОбС- Девин от ПП ГЕРБ

Стоян Цветков- общински съветник в ОбС- Девин от ПП ГЕРБ

Симеон Василев – член на ПП ГЕРБ – Девин

Росен Войводов – кмет на с. Лясково

Велин Палигоров – кмет на с. Осиково

Румен Чавдаров – кмет на с.Брезе

Цветан Славков – кмет на с. Триград

Идриз Шабанов – кмет на с. Гьоврен

Адалберт Ферев – общински съветник в ОбС- Доспат от ПП ГЕРБ

Антон Доспатлиев – общински съветник в ОбС- Доспат от ПП ГЕРБ

Нури Дервиш- общински съветник в ОбС- Доспат от ПП ГЕРБ Красимир Красенов- член на ПП ГЕРБ – Доспат

Джамал Асанов – общински съветник в ОбС-Борино от ПП ГЕРБ

Митко Караилиев –общински съветник в ОбС-Борино от ПП ГЕРБ

Георги Генчев- общински съветник в ОбС-Борино от ПП ГЕРБ

Пресцентър на ПП ГЕРБ 6 декември 2012 г.

Вирни се горе