Отговор на община Смолян на декларация, изпратена до медиите от ОС на БСП-Смолян

Отговор на община Смолян на декларация, изпратена до медиите от ОС на БСП-Смолян

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Уверяваме ви, че считано от месец ноември 2011 г. откакто поехме ръководството на община Смолян, ежедневно се получават сигнали от граждани не за поголовно изтребване, а за невероятно увеличаваща се популация на кучетата, които нападат възрастни хора и деца.

Изключително големият брой на безстопанствените четириноги се дължи на абсолютното безхаберно отношение от страна на управлението на БСП, неработещ приют от месец юни 2011 г. и едновременно с това изплащане заплати на 5 длъжностни лица в приюта. Всичките усилия и инициативи от началото на нашия мандат са насочени към решение на проблема с неработещия приют, както и привличане и реализиране на съвместни инициативи с неправителствени организации, работещи в сферата на овладавяне популацията и разпространението на безпризорни кучета.

Конкретни действия, осъществени в момента, са сключеното споразумение за работа с Общинския приют в Пловдив, според което, при заявки от наша страна, служители от този приют посещават Смолян, улавят кучета, транспортират ги до Пловдив, обработват ги и след 3-дневен престой в техния приют ги връщат по местообитание. Схема, която е работеща, но изключително скъпа за община Смолян. Но при условие, че освен неработещ приют ни оставихте и милиони задължения няма как да се реализира по-ефективен начин за справяне с популацията от бездомни кучета.

Сключен е договор с фондация „Четири лапи”, с който отново беше регламентирано посещение на екип в общината и обработване на място на максимален брой животни. В споразумението беше фиксиран месец август т.г., но поради поети ангажименти на организацията това ще стане през ноември т.г.

От 10 октомври 2012 г. община Смолян има сключен договор с Еко Грийн Консулт ЕООД-София, с представителство Стара Загора, като отново става въпрос за контрол на здравословното състояние, кастрация на животните в мобилно-операционна лаборатория. Ангажиментът на община Смолян, освен да заплаща манипулациите, е да осигурява и персонал при сформиране на екипи за улавяне и транспорт на безстопанствени кучета с използване на специфична анестезия с дистанционно прилагане. Реализацията на този договор би трябвало да стане в рамките на тази седмица и в тази връзка е описаната случка в кв. Устово.

Местата, където са се развили събитията, са извън квартала. По никакъв начин не е имало хора, които да са застрашени. Присъствала е уволнената ръководителка на приюта и нейният съпруг, който е общински ветеринарен лекар. Нищо незаконно не се е извършило. Искрено се надяваме, че общинската организация на БСП няма да се подвежда по лабилното емоционално състояние на бившата служителка на община Смолян.

С този отговор уверяваме цялата общественост, че работим с всички сили и във всички възможни посоки относно хуманното и законно решаване на проблема с безстопанствените кучета.

Едновременно с това трябва да уведомим, че приложените снимки са най-вероятно от сметището, където и сега се намират много кучета, които по естествен път си умират. Общинското ръководство и длъжностните лица са отговорни за своите задължения. За нас най-важно е да осигурим сигурността и безопасността на нашите съграждани.

Смолян, 17 октомври, 2012 г.

Николай Мелемов – кмет на община Смолян

Замфир Копчев – секретар на община Смолян

Вирни се горе