Право на отговор

Право на отговор

Във връзка с направеното публично изявление от страна на кмета на Община Смолян и Зам. кмета Марин Захариев на пресконференция тази седмица относно наложена на общината глоба в размер на 232 000 лева по проекта „ Модернизация на училищната инфраструктура чрез прилагане на мерки на енергийна ефективност“ информираме гражданите относно фактите и обстоятелствата изложени от страна на ръководството на общината.

1.На първо място изпълнението на проекта в цялост е без нарушение. От страна на одитиращите- не са открити несъответствия по отношение на строителството и останалите дейностите предвидени в проекта. Процедурите за възлагане на обществените поръчки са проверявани от страна на представители на управляващият орган на оперативна програма „Регионално развитие“, от Комисията за защита на конкуренцията, от Сметна палата. Нарушения при обявяването и провеждането им в този смисъл не са открити.

2.Изпълнителната агенция „Одит на средства от европейския съюз“ осъществява последващ контрол по проекти финансирани със средства от Европейския съюз . Обекти на проверки от тях на страна са Общините и съответните управляващи органи на оперативните програми по вече изпълнени проекти. За периода от създаването си до настоящият момент Агенцията е извършила проверки на над 102 общини и е наложила финансови корекции на стойност около 60 000 000 лева.

3.Констатираната от Изпълнителната агенция „Одит на средства от европейския съюз“ нередност при провеждане на обществената поръчка за възлагане на строителството, касаеща „неоснователно отстраняване на участник“ от процедурата според нас е неоснователна, тъй като при провеждане на процедурата комисията се е придържала изцяло към тръжната документация и закона. Заседанието и е било публично, в присъствието на всички участници, които в заседанието остро възразиха срещу начина на представяне на предложението на „Антора“ЕАД гл. Разград с подписи и печати . Участниците в конкурса заявиха, че ако фирмата не се отстрани, всички ще обжалват на основание на това че е допусната фирма, която не се е съобразила с условията на конкурсната документация. Представителя на фирма „Антора „ ЕАД в хода на заседанието се подписа на плика с предложението, че е съгласен с констатациите на комисията и в последствие не са се счели за засегнати заради отстраняването им и не обжалваха решението на възложителя.

  1. По констатацията направена от одитната агенция и предложението за налагане на финансова корекция в размер на 5 % от стойността на договора, на 26.09.2011 г. Община Смолян е изразила своето категорично становище , че не приемаме констатациите и остро и аргументирано възразихме срещу предложението за 5 % корекция и настояхме тя да отпадне. На 20.10.2011 г. с уведомително писмо УО на ОП „ Регионално развитие“ наложи 5 % финансова корекция, срещу която повторно възразихме на 04.11.2011 г.

  2. Съжаляваме, че новоизбраното ръководство не е предприело действия като съдебна процедура да обжалва решението на УО на ОП „ Регионално развитие“. Ако екипа ни беше продължил да управлява общината, ние категорично щяхме да се ползваме от законовата процедура общината да не плаща корекция, защото категорично считаме че нарушение няма .

Още един път искаме да информираме гражданите на община Смолян, че с този проект модернизирахме и въведохме мерки за енергийна ефективност на следните училища :

  • І – во СОУ „ Св.Св. Кирил и Методий“ ;

  • ІІ-ро СОУ „ проф. д-р Асен Златаров“;

  • VІ-то ОУ и ГПЧЕ „ Иван Вазов“;

  • VІІ-мо СОУ „Отец Паисий“;

  • ОДЗ №3 „ Родопчанче“;

  • ОДЗ №6 „ Зорница“ ;

  • Целодневна детска градина № 8 ,

с което променихме средата в която учат децата на гр. Смолян и спестихме стотици хиляди левове за издръжката на училищата и детските градини и подпомогнахме училищните ръководства, да спестяват от делигираните от държавата средства и да ги ползват за други нужди .

Декларираме пред гражданите на Общината,че при планирането изпълнението и отчитането на проектите финансирани от Европейския съюз сме подхождали отговорни в интерес на местната общност. Надяваме се , че новоизбраното ръководство на Общината ще успее да реализира договорените от нас проекти, които възлизат в размер над 73 000 000 лева .

Дора Янкова – кмет на община Смолян за периода 2003-2011

Петър Харадинов – Ръководител на проекта

Инж. Румяна Янчевска – председател на комисията

Вирни се горе