От лоши общински пътища се оплакаха в Боринско

От лоши общински пътища се оплакаха в Боринско

От лоша общинска инфраструктура се оплакаха жителите на Буйново, Борино и Ягодина пред депутатите д-р Даниела Дариткова и Недялко Славов от ГЕРБ. При срещите си в региона те бяха придружавани от общинския партиен лидер Басри Данаджиев. Хората са особено притеснени от избирателното отношение на общинския кмет към кметовете на населени места, обявиха след срещите от партията.

По време на приемните местни жители заявиха, че при търсене на работа по програмите за социална заетост им е отговаряно, че щом не са гласували за ДПС няма да получат работа.

„Това е изключително тревожна тенденция, хората са много притеснени. Общинският кмет на Борино Октай Алиев не трябва да прави такава разлика, защото той е кмет на всички. Ние им обяснихме, че тези програми се отпускат от държавата, а общинският кмет само трябва да препотвърди волята на социалното министерство. Хората, които са в предпенсионна възраст и имат проблеми с осигуряването на трудовия стаж за пенсия, трябва да бъдат предпочитани. Но се оказва, че се избират по друг признак- политически”, коментира след приемната д-р Даниела Дариткова. „Информирахме се, че по отношение на пътя до Буйново и Кожаре има утвърден проект за реконструкция на стойност над 5 млн. лв.

Вече е подписан и договор, минала е обществената поръчка, но проекта се бави заради обжалване на процедурата. Чрез реализацията на този проект ще се подобри достъпът на хората до общинския център и съседните села, Ягодина и Буйново са туристически дестинации. И ако искаме по-добре да се развива селският туризъм, акцентът трябва да се постави върху тези общински пътища”, добави тя. При срещата си с депутатите местни жители споделиха, че имат нерешени още проблеми с водоснабдяването, канализацията и липса на пречиствателни станции. Народните представители от ГЕРБ поеха ангажимент да направят проверка на проектите по селските райони. Голям проблем за хората е достъпът до медицинска помощ. Двете населени места се обслужват от общопрактикуващи лекари от Борино. Има незаети лекарски практики, но няма лекари, желаещи да работят там. Достъпът до аптека също е сложен, затова се обсъдиха варианти за осигуряването на лекарства в по-отдалечените райони. Основен проблем на всички е неработещото общинско лечебно заведение в Девин. „Ние разказахме какви мерки са предприети напоследък, за да може да се възстанови дейността на болницата и уверихме хората, че за нас това е категоричен приоритет. Преди няколко месеца осигурих линейка на община Борино със съдействието на БЧК, но разбрахме,че все още не е пусната в действие, защото няма назначен шофьор. Ние бяхме поели ангажимент и го изпълнихме. Сега се надяваме и общинското ръководство да пусне линейката в действие, защото тя е високопроходима. И се надяваме да не се проявява избирателност при ползването й”, отбеляза Дариткова. Депутатите се натъкнаха на един особен случай. „Озадачаващо е, че 20-тина жители на Буйново не могат да станат членове на местното читалище. Става въпрос за хора, които не споделят политическите виждания на общинското ръководство, и затова не могат да станат членове на културната институция. Те имат своя самодейна група, но не ги допускат до читалището и субсидията, която е от порядъка на 8 000 лв. Субсидията се разпределя само на членовете, които са направили правилния политически избор според управляващото общинско ръководство. Това е категорично недопустимо, защото читалищата са средища на местната култура. Смятам да информираме Министерството на културата и ще направим проверка на конкретния казус. Проверка ще направим и относно информацията за забавени плащания по програма „Ново начало ”, за твърдението, че училищният автобус вози самодейците на читалищата на участия, а също и затова дали е възможно да се направят изнесени приемни на Бюрото по труда, за да не пътува населението до община Девин”, заявиха народните представители от ГЕРБ.

Вирни се горе