От днес влиза в сила забраната за пушене

От днес влиза в сила забраната за пушене

Според изменения в Закона за здравето, приети от 41-ото Народно събрание на 17 май 2012 г., се забранява пушенето в закритите обществени места, както и на изрично изброени открити обществени места (на стадион, детска площадка, прилежащи терени и тротоари на детски ясли, градини и училища, ученически общежития, на места, където има детски и ученически мероприятия).

Забраната важи и за помещенията с работни места, както и в помещенията със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение ще се допуска пушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. Там няма да се разрешава присъствието на лица до 18-годишна възраст. Тези помещения трябва да бъдат отделени с въздухонепроницаеми стени, плътно затварящи се врати, да имат вентилационна инсталация и да бъдат ясно обозначими.

От 300 до 500 лева ще е глобата, ако се пуши на забранени места. За второ нарушение глобата скача на между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец, който не спази забраните, санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение – до 10 000 лева. Нарушенията ще се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори от здравните инспекции или от МЗ.

Вирни се горе