Осем на опашката за лидер на БСП

Осем на опашката за лидер на БСП

Най-вероятният балотаж е между Драгомир Стойнев и Михаил Миков

Най-малко 8 са до момента социалистите, които ще се впуснат в лидерската надпревара на конгреса на БСП идната неделя. До момента обявилите, че приемат номинациите на структурите по места и са готови да се кандидатират за поста председател на партията, са Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Гергов, Борислав Гуцанов и Красимир Янков, пише “Стандарт".Очакванията са, че част от претендентите ще се откажат по време на самия конгрес. И ще призоват своите симпатизанти сред близо 840 делегати да подкрепят друг от лидерския списък. За да има избран председател от първи път, по устав кандидат трябва да събере "50% + 1” от гласовете. И вече е почти сигурно, че червените ще изберат водач след балотаж.

Масово по места социалистите номинират по 5-6 души от гореизброените. Или излъчват едно име, но с настояване останалите да са в Изпълнителното бюро. Пример за това е протокол от заседание на Районната конференция на БСП район “Искър”, която се е провела в събота вечерта. Там червените са номинирали например Янаки Стоилов, но настояват “всички предложени кандидати за председател на БСП” да бъдат в ръководството на партията.

Още преди дни от апарата на “Позитано” 20 дадоха да се разбере, че най-вероятният балотаж е между двама от заместниците на Сергей Станишев – сегашния икономически министър Драгомир Стойнев и шефа на парламента Михаил Миков. Из цялата страна върви паралелно неофициално преброяване на гласовете на делегатите. И още няколко варианта за сблъсък пред конгресните урни се пресмятат от спецовете по вътрешни избори.

На 24 юли е планирано заседанието на националния съвет на БСП, на което ще бъдат приети документите на конгреса. Пленумът обаче не е последната дата за номинации. Социалисти припомниха, че дори на самия конгрес може да се появят кандидатури за поста на Сергей Станишев.

Вирни се горе