Орешарски ”внася” вице от Германия?

Орешарски ”внася” вице от Германия?

Шефът на Дойче банк за България Борислав Иванов е номиниран за втори вицепремиер с ресор “инвестиции” в правителството на Пламен Орешарски, пише “Труд”. Той има двойно гражданство – българско и германско. За да отговори за изискването в конституцията, той трябва се откаже от немския си паспорт. Според чл. 110 от основния ни закон министри могат да бъдат само български граждани.

При обявяването на състава и структурата на своето правителство Орешарски каза, че то ще има и втори вицепремиер, който ще отговаря за бизнеса и намаляването на административната тежест за предприемачите. Името му щяло да стане ясно до месец.

Възможно е, ако процедурата по отказ от германско гражданство се забави прекалено много, номинацията на Иванов да бъде оттеглена и за втори вицепремиер да бъде избран друг, пише още вестникът.

Предстои назначаване на заместник-министри. Техните кандидатури ще бъдат "съгласувани с парламентарните сили”, каза премиерът.

За заместник-министрите е бил възприет функционален подход, според който големите и тежки министерства ще са с по трима заместник- министри, а останалите по двама, разкри Орешарски.

Вирни се горе