Омбудсманът Мая Манолова поиска от КЕВР да намали цената на водата

 Омбудсманът Мая Манолова поиска от КЕВР да намали цената на водата

Общественият защитник Мая Манолова е категорична, че периодът на инфлацията за изчисление на цената на водата е субективно подбран в ущърб на гражданите. Това стана ясно от нейно становище, изпратено до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов за увеличение на ВиК услугите от 1 януари 2018 г. в 14 области в страната.

“За пореден път държавният регулатор не счете за необходимо да проведе обществено обсъждане по един толкова важен въпрос, който засяга потребителите в областите: Смолян , Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол, Враца, София-град”, пише омбудсманът.

Тя подчертава, че “правилното определяне на цените на ВиК услугите е въпрос от обществена значимост за развитие на ВиК сектора”.

Манолова посочва, че на практика КЕВР и ВиК дружествата обсъждат цени, които се плащат от трета страна, без последната да има възможност да вземе отношение по тях. “Това, освен че е незаконосъобразно, е и неморално”, категорична е Манолова.

В становището си до председателя на КЕВР тя акцентира и върху факта, че вместо инфлацията от януари до октомври т.г., която е 0,7 %, регулаторът е взел предвид справка от декември 2016 г. до края на октомври т.г. – 1,9 %.

От друга страна, Мая Манолова посочва, че всъщност инфлацията следва да се изчислява от момента на влизане в сила на утвърдената цена за 2017 г. за ВиК услугите, която е различна за операторите.

Манолова е категорична, че КЕВР ползва данните от изследването на Националния статистически институт /НСИ/, но това, което е със завишени параметри. Регулаторът ползва “Статистика на доходите и условията на живот”, където данните са чувствително по-високи от друго тяхно изследване за същата година – “Наблюдение на домакинските бюджети относно средно месечния доход на домакинствата”. Тя препоръчва да се постигнат по-ниски и справедливи цени, в съответствие със закона", пише в становището си до КЕВР омбудсманът.

Вирни се горе