Огромната младежка безработица води страната към гибел

Огромната младежка безработица води страната към гибел

Трима млади социалисти от област Смолян начело с областният координатор на партията Стефан Бадев взеха участие в национален семинар на Левицата, посветен на младежката безработицата в страната. Форумът се проведе в град Самоков. Лектори на бяха Светозар Петров – управител на „Jobtiger”, Веселин Илиев – председател на Националния младежко форум, народните представители от Коалиция за България Валентина Богданова и Драгомир Стойнев, и PR – експертът Любомила Тотина. В продължение на три дни участниците обсъждаха безработицата сред младите хора в страната, както и тяхната успешна реализация на пазара на труда. Младите социалисти направиха много предложения за това, какво трябва да се направи в България за намаляване на безработицата във възрастовата група 18-30 години.

Основно бе мнението, че съществено на проблема ще повлияе държавната гаранция за първо работно място и създаването на тристранен съвет между държавата, бизнеса и образователната система. Съветът ще има за цел да разработи стратегия, която стикова потребностите на бизнеса и подготовката на кадри в училищата и университетите, за да не се получава така, че системата да бълва високообразовани безработни младежи, чиято перспектива е заминаване в чужбина. Стефан Бадев заяви, че проблемът с липсата на работа за високообразовани кадри в малки региони като Смолян е изключително сериозен и поради тази причина всеки втори висшист в Родопите емигрира в чужбина. Пред форума Бадев изрази и сериозната си тревога от липсата на идеи за развитието на община Смолян.

„В свое интервю пред смолянски вестник кметът на Смолян Николай Мелемов обясни, че не е нужно да се строят пътища към Гърция, тъй като през септември влизаме в Шенген и пътища няма да ни са нужни, защото ще минаваме свободно границите”, заяви областният координатор на БСП. По думите му изказването на кмета за пореден път е потвърждение на политиката на ГЕРБ за геноцид на отдалечените региони. „Пътищата с Гърция през Родопите са единствения шанс Смолянският регион да се развие в положителна посока и да задържи младите си, но явно и кмета въври по примера на лидерът си, който преди време ни прикани да ставаме овчари и да сеем картофи. Сега Мелемов ни призовава да си купим магарета, с които да извършваме трансгранични пътувания за търговия с Гърция, както преди един век”, каза още той.

На семинара стана ясно, че за тригодишното управление на ГЕРБ нивото на необразованите младежи се е покачило драстично, като в момента техният брой е около 250 000. 18% от учениците, които започват образованието си не успяват да получат средно образование, защото напускат училище. Според социалистите този вид политика води страната към гибел.

Вирни се горе