Общински съветници от КРОС питат кмета за фирмитe, отговарящи за снегопочистването и сметоизвозването

Общински съветници от КРОС питат кмета за фирмитe, отговарящи за снегопочистването и сметоизвозването

Групата общински съветници от КРОС изпратиха питане до кмета на Смолян Николай Мелемов във връзка с неизпълнени задължения на фирмитe, отговарящи за снегопочистване и сметоизвозване и състоянието, в което се намира община Смолян през последните седмици, причинено от снеговалежите. Искането на КРОС е кметът Мелевов да предприеме мерки, контрол и санкции за изпълнителите, за да осигурена нормална ситуация в града във връзка със снеговалежите и затрупаните с боклук улици.

От КРОС също настояват това питане да бъде разгледано утре по време на сесията на Общинския съвет.

Публикуваме и писмото:

ДО

КМЕТА НА ОБЩИНА

СМОЛЯН

Копие:

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СМОЛЯН

П И Т А Н Е

от общинските съветници от групата на „ КРОС“

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МЕЛЕМОВ,

За последните две седмици на месец януари /09.01. –24.01.2017 г./, независимо от предупрежденията на синоптичните служби, град Смолян и общината бяха изправени пред нов снежен капан, както през месец март 2014г.Независимо от направените изводи, констатирани пропуски и поетите ангажименти от администрацията на община Смолян през 2014г., за недопускане на подобни явления, през последните дни областния град Смолян и общината са сковани от непочистени от снега улици, тротоари, пешеходни зони, стълбища и препълнени двойно и тройно контейнери за битови отпадъци/боклук/. Във връзка с повишено и крайно нетърпимо негативно обществено отношение към предприетите досега действия на фирмите, които са в договорни отношения с общината относно снегопочистване, сметосъбиране и сметоизвозване, както и осъществяването на контрол по дейността от страна на общинска администрация и лично от Вас, общинските съветници от групата на „КРОС“, Ви задават следните въпроси:

  1. Съществува ли документ, в който да е отразена проверка на готовността на снегопочистващите фирми с техника, инертни материали и противозалеждащи химически вещества, подписан от Вас или упълномощен от Вас служител. Ако съществува такъв документ, същият да бъде публикуван на официалния сайт на общината.

  2. Убеден ли сте, че с наличната към момента техника, собственост или наета, от снегопочистващите фирми, наличните инертни материали и химически вещества и наличната работна ръка, ще се справят фирмите с възникналите проблеми и трагичното положение в града /непочистени и труднопроходими второстепенни улици, препълнени кошове за боклук, непочистени спирки за обществен транспорт, ужасни пешеходни зони, предполагащи всевъзможни фрактури/.

  3. Съществуват ли механизми по сключените договори за снегопочистване, сметосъбиране и сметоизвозване, за налагане на санкции на фирмите при неизпълнение на поетите задължения. Кога ще бъдат наложени и същите ще се публикуват ли на официалния сайт на общината.

  4. Във връзка с Ваша заповед за почистване на прилежаща територия на търговски обекти, жилищни сгради, институции и др. от сняг колко са санкционираните нарушители и какъв е ефектът? Ще вземете ли отношение към служителя от общината, на когото е възложено почистването на прилежащите части на сградите -собственост на общината.

  5. Колко общински служители са заети по контрола относно снегопочистването, сметосъбирането и сметоизвозването. Колко докладни записки или актове са Ви представили за неизпълнение на договорите сключени с фирмите изпълнители за периода!

  6. Какви мерки предлагате за отстраняване на трайно паркираните и дерегистрирани МПС от второстепенните улици, пречещи на снегопочистването. Същото се отнася за товарните МПС.

  7. На какво ниво е взаимодействието с РПУ Смолян и РЗПАБ относно преодоляването на проблема със снегопочистване, сметосъбиране и сметоизвозване от второстепенните и крайни улици в града и общината и достъп за спасително неотложни действия.

  8. Какви мерки ще предприеме общинска администрация относно заемане на парко места в регламентираните паркинги и в особените „джобове“ по уличната мрежа , заети от търговци на автомобили.

  9. Какви мерки ще предприемете за своенвременно почистване и обезопасяване на маршрутите /включващи улици и пътища общинска собственост/, водещи до индустриалните зони на града, с цел непрекъснат производствен цикъл.

  10. Какви мерки ще предприемете за снегопочистване и обезопасяване на автогарите в града. Все пак те са лицето за всички посещаващи града и общината.

Уважаеми , Господин Мелемов,

Уважаема, Госпожо Каменова,

Считаме като общински съветници, чрез които гражданите на община Смолян поставят злободневни въпрос, за настоящето окаяно състояние на инфраструктурата и чистотата в нашия областен и общински център и другите населени места в общината, че е необходимо, кметът на общината да отговори на поставените въпроси незабавно. Искането ни е отговорите на поставените въпроси да предхожда дневния ред на предстоящата сесия на Общинския съвет, насрочена на 25.01.2017г. от 09.30ч.

24.01.2017 г.

Председател на групата „КРОС“

Гр. Смолян

Кирил Хаджихристев

Вирни се горе