Обсъждат по-нисък ДДС, ако се плаща с банкова карта

Обсъждат по-нисък ДДС, ако се плаща с банкова карта

По-нисък ДДС, ако плащаш за стока и услуга с карта, а не в брой. Това ще обсъжда финансовото министерство с банкери и бизнеса. Целта на предложението е да вади всички сделки на светло. Екипът на финансовия министър Симеон Дянков е набелязал мерки за битка със сивата икономика. Ведомството му започва серия от анализи, за да установи каква част от икономиката ни е заета от сивия сектор, пише “24 часа”.

Възможно е да се преразгледа “летвата” за забрана на плащания в брой 1500 лева вместо 5000 лева. Ще се обсъждат и социални стумули като раздаване на предплатени карти и ваучери за плащания от болници, пощи, офиси и общини.

Делът на сивия сектор в българската икономика е около една пета (около 20%)спрямо официалния брутен вътрешен продукт (БВП) за периода 2000-2009 година. Това сочат предварителни оценки на Министерството на финансите, изготвени по метода на потреблението на енергия в България, съобщиха вчера от ведомството. Предварителните оценки отчитат ефектите върху потреблението на енергия от промяна на цените на енергийните стоки, структурата на икономиката и технологичния напредък.

За илюстрация на сивата икономика се сочи разминаването между декларираните заплати и бурния растеж на потребителското кредитиране през 2007-2008 г. Коментарът е, че ако заплатите бяха колкото официалните, повечето кредити нямаше да бъдат отпуснати или плащани.

Вирни се горе