Стайков с молба към премиера за довършване на пътя Асеновград-Чепеларе

Стайков с молба към премиера за довършване на пътя Асеновград-Чепеларе

Областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков изказа безпокойство от решението за спиране на ремонтните дейности по главен път Асеновград – Чепеларе.

„Това е уникално недомислие", заяви инж.Стайков на среща с министър-председателя Марин Райков, стана ясно от стенограмата,от сайта на Министерски съвет.

Това е първото официално потвърждение за замразяване на ремонта, казано от представител на властта. Преди около месец ексдепутатът Димчо Михалевски обяви, че според плановете на Агенция „Пътна инфраструктура" се замразява строителството на пътя, като завършването на рехабилитацията остава за 2014 г. Вече повече от година пътуващи по направлението алармират, че с ремонта не се случва нищо, а направеното до момента е имитация. На места шосето е станало по-тясно, а дупките и неравностите са се увеличили с пъти от преди ремонта.

„Това, което до сега е направено, след като един сезон предстои, то ще бъде разрушено и ще се похарчат пак десетки милиони, за да се възстановят. Второ, това е единствената ни дестинация, повярвайте ми – Средните Родопи нямат друга връзка", казва областният управител на Смолян пред Марин Райков.

„Скоро чествахме 100-годишнината от Освобождението ни по време на Балканската война, нашият край тогава всъщност се е освободил, още тогава подчертахме, че ние на практика, нашето истинско освобождение, нашето привързване към стопанския, административен и икономически живот към държавата ни до ден-днешен не е станало, защото точно инфраструктурата не ни е в ред. Да, ние знаем, че няма пари. Но точно там, този район да се откъсне, за мен, аз смятам, че това е политически саботаж", казва Стайков.

По думите му, заради спирането ще има изключително високо обществено напрежение, ще се блокира пътят. „Хората ще протестират, ще лягат по пътя, това е сигурно. Чепеларе, Хвойна, Наречен, чак до Смолян жителите се готвят за това нещо", казва областният управител.

Той е помолил премиера да се намеси. „Не става въпрос за много пари. Ако това се направи, смятам че ние просто ще си спестим и едно допълнително обществено напрежение, защото сега е времето на политически провокации, на обработки, на манипулации, така че аз смятам, ако Вие успеете в това отношение да ревизирате насоката на инвестициите специално по тази програма и задължително този проект да стане", казва Стайков.

„Що се отнася до пътя Асеновград – Чепеларе аз самият поемам към Вас ангажимента – да проуча много внимателно каква е точно ситуацията и разбира се да ви информирам своевременно", е отговорил премиерът Марин Райков.

Вирни се горе