Областният управител Недялко Славов беше домакин на делегация от „Италианските планински части”

 Областният управител Недялко Славов беше домакин на делегация от „Италианските планински части”

Областният управител Недялко Славов беше домакин на делегация от 8 офицера от резерва, от които двама бригадни генерали от „Италианските планински части”. От вчера, 21 март, те гостуват на колегите си от 101-ви Алпийски батальон в Смолян. Посещението е съгласувано с командира на Сухопътните войски. В рамките на тридневната инициатива, военните ще се запознаят с целите, задачите,  алпийското- и ски-оборудване на 101-ви Алпийски батальон.

На срещата присъстваха областният управител на област Смолян Недялко Славов, заместник-областният управител Андриян Петров, Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика” в Министерството на отбраната, генерал-лейтенант Стоян Топалов – председател на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (ЦС на СОСЗР), полковник Борис Раков – председател на Областната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) – Смолян, подполковник Димитър Кацаров – командир на 101-ви Алпийски батальон, военнослужещи от българската армия.

Областният управител приветства гостите от „Италианските планински части”. Той използва случая да благодари на 101-ви Алпийски батальон за помощта, която оказват на населението по време бедствия и изрази своята увереност, че те изпълняват професионално и съюзническите ни ангажименти, като членове на НАТО. „Нашите войни са отличници в мисиите зад граница. Изключително съм доволен, че те подобаващо защитават честа и на Алпийските войски в различни състезания. Те ще се включат и в охрана на нашата южна граница, като част от ангажиментите на страната ни за запазване на нашата територия от мигрантския поток и ще изнесат част от основния товар на тази мисия. Наред с всичко това, се надявам, че ще си запазят солидната подготовка и ще печелят призовите места и в състезанията по ски-дисциплини, в които участват. Аз искам да подчертая изключителното взаимодействие между нас, като представители на Правителството тук на местно ниво, и 101-ви Алпийски батальон. Съдбата ни изправи пред много ситуации, в които това партньорство беше проверявано.”

По време на разговора беше засегнат въпроса за бъдещо сътрудничество на „Италианските планински части” и тяхната асоциация на Офицерите и сержантите от запаса, така наречените Алпини, със 101-ви Алпийски батальон и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва-Смолян.

Иво Антонов поздрави делегацията от името на Министерството на отбраната, пожела им приятен престой и добри впечатления от страната ни, както и конструктивна работа и сътрудничество с 101-ви Алпийски батальон и СОСЗР. Областният управител Недялко Славов благодари на гостите за посещението при него, пожела успех на мисията им и сътрудничеството с нашите военни части.

Вирни се горе