Областната комисия по безопасност на движението по пътищата набеляза необходимите мерки за предотвратяване на ПТП

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата набеляза необходимите мерки за предотвратяване на ПТП

Заместник-областният управител Андриян Петров откри и ръководи работна среща на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Той приветства членовете на комисията, представителите на институции и медии от името на областния управител и от свое име, след което запозна присъстващите с дневния ред. Според протокол на Областно пътно управление-Смолян, в региона участъците с най-висока концентрация на ПТП са републикански път ІІ-86 Чепеларе-Соколовци; републикански път ІІІ-867 Средногорци – Мадан и републикански път ІІІ-8641 Пампорово – Смолян. Неблагоприятните условия за пътни инциденти в тези отсечки се дължат най-вече на несъобразената скорост с ограничената видимост. Старши комисар Николай Димов – директор на ОД МВР-Смолян, констатира, че за разлика от криминалната престъпност, която в област Смолян е най-ниска за страната, статистиката относно пътно-транспортните произшествия не е същата и за региона те са съществен проблем, независимо от подобряване състоянието на пътната мрежа и предприетите предпазни мерки. Той подчерта, че органите на реда се затрудняват със справянето с проблема поради липсата на добросъвестна гражданска подкрепа и отговорност от страна на участниците в движението. В тази връзка комисар Димов призова гражданите да алармират навременно съответните органи при забелязване на нарушение, а не след случване на инцидент, когато вече последствията са непредотвратими. Кметовете и представителите на общините в региона докладваха за състоянието на общинската пътна мрежа. Като основни проблеми изтъкнаха необходимостта от рехабилитация на третостепенни пътни участъци до малки населени места и обновяване на пътна маркировка.

Във връзка с това инж.Костадинка Миланова – началник на ОПУ-Смолян, запозна присъстващите с участъците, които предстои да бъдат рехабилитирани до края на годината, както и с мерките срещу ПТП, които предприема пътното управление. Представители от РЗИ-Смолян и РУО-Смолян споделиха провежданите ежегодни кампании и обучения по пътна безопасност. Заместник-областният управител Андриян Петров обобщи набелязаните проблеми, свързани с хоризонталната и вертикална маркировка, която трябва да бъде възобновена там, където е необходимо. Той призова за подобряване комуникацията между кметовете на населени места с органите на ОД МВР-Смолян във връзка с пътната безопасност и навременно алармиране при наличие на нередности. Сред другите отбелязани мерки за повишаване нивото на пътна безопасност са поставянето на предпазни мантинели и надигнати пешеходни пътеки там, където е необходимо. Във връзка с това, Петров призова представителите на общините да направят своите конкретни предложения къде те да бъдат поставени, за да могат областният управител и ОПУ да направят необходимото това да се случи.

Той отбеляза, че като важна мярка не трябва да се пренебрегва стопанисването и поддръжката на пътната мрежа, тъй като през последните години, в предходния и настоящия мандат на областния управител Недялко Славов, се влагат значителни държавни средства за рехабилитация на стари и изграждане на нови пътни участъци. „Изострям вниманието на институциите по отношение поддържане на пътната инфраструктура. Не е целесъобразно държавата да отделя средства за рехабилитирането или изграждането на нови пътни участъци, които след година или две да придобиват вида от преди рехабилитацията им. Не трябва да бъдем лениви по отношение на този контрол, напротив – ние трябва да изискваме от фирмите качествено изпълнение и да следим за качественото поддържане след това.” В заключение заместник-областният управител Андриян Петров насрочи следващата работна среща на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата за началото на септември т.г., след което закри заседанието.

Вирни се горе