Областната администрация беше домакин на семинар относно прилагането на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси

Областната администрация беше домакин на семинар относно прилагането на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси

В Областна администрация Смолян се проведе семинар, на който бяха дискутирани актуални въпроси, свързани с прилагането на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ). Обучението откри заместник-областният управител Владимир Гърбелов. По темите презентираха Николай Николов – изпълняващ длъжността председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, и Наталия Гелева – главен юрист-консулт в Правната дирекция на Комисията. Участие в обучението и дискусията взеха представители на общини, общински съвети, държавни институции и ведомства, представители на бизнеса, медии и граждани.

Семинарът протече в три основни панела, в които бяха разяснени същността на понятието „Конфликт на интереси”, легалното му определение по чл.2, ал.1-3 от ЗПУКИ, общи характеристики, отграничение от корупция. Беше обяснен субективния обхват и материално-правните разпоредби по смисъла на Закона. Презентаторите Николай Николов и Наталия Гелева разясниха режима за подаване на декларациите от служителите в държавните институции и ведомства, сроковете, необходимото съдържание и съответните санкции при неподаване, както и обявяването, регистъра и функциите на декларациите. Този панел предизвика най-голям интерес у участниците в обучението и се води дискусия във връзка с публикуването и актуализацията при настъпване на промяна в имущественото състояние на служителите в отделните институции. Представителите от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси дадоха изчерпателна информация по темата и нагледно с примери разясниха поставените казуси. В третия панел от обучението беше изложена темата, свързана с процедурата за установяване и санкциониране на конфликт на интереси, основание за образуване на производства, изслушване и други форми за защита на лицето, по отношение на което е образувано производство.

Семинарът беше закрит от заместник-областният управител Владимир Гърбелов, който в заключение отбеляза своята увереност, че проведеното обучение и дискусия са били полезни за участниците и ще спомогнат за превенция от възникване на конфликт на интереси в област Смолян.

Вирни се горе