НЦИОМ отчете по-голяма дистанция между ГЕРБ и БСП

НЦИОМ отчете по-голяма дистанция между ГЕРБ и БСП

Няма значима промяна в политическите симпатии на българите през последните три месеца, сочат резултатите от проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Според държавната социологическа агенция обаче, разликата между ГЕРБ и БСП е по-голяма от тази, която отчете “Алфа рисърч” преди дни. Оттам обявиха, че регистрират опасно близка дистанция между двете водещи партии, като тя вече е намаляла съответно на – ГЕРБ – 20,9%, и БСП – 18,5%. Спрямо септември подкрепата за управляващите бележи лек спад – 0,5 на сто, докато проектът на левицата за ядрен референдум мобилизира симпатизантите й и тя успява да увеличи подкрепата си с 2%, обявиха от “Алфа рисърч”.

Според НЦИОМ обаче разликата между първите две политически формации в момента е 4,7 на сто – ГЕРБ – 24,2%, БСП – 19,5%. Разликата в одобрението на дейността на лидерите обаче е много по-осезателна – за Бойко Борисов то е 41,5%, а за Сергей Станишев – 27%. Той е изпреварен и от Меглена Кунева, която е харасвена от 31.5 на сто от анкетираните.

От НЦИОМ коментират, че политическите последици от референдума предстои да бъдат измерени със социологически методи след неговото провеждане и последвалия отзвук. В навечерието му обаче, се запазва подреждането на най-влиятелните партии с шансове да влязат в следващия парламент. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС и Движение „България на гражданите” на Кунева, показва още изследването, проведено в периода 16-20 януари 2013 г.

Почти сигурно в следващия парламент ще намерят място и поне още две формации – евентуален съюз между “Атака” и ВМРО, както и подписаното по време на проучването споразумение между ДСБ и Съюз „Единство” на Надежда Нейнски. Данните показват, че за момента СДС не може да влезе в Народното събрание самостоятелно.

Засега е рано да се установи как нападението над Ахмед Доган на Националната конференция на ДПС се отразяват на мобилизацията на симпатизантите на партията, допълват от НЦИОМ.

През последните месеци се регистрират обаче нарастващи симпатии към Национален фронт за спасение на България (НФСБ) с лидер собственика на бургаската телевизия “Скат” Велери Симеонов, и новата политическа формация на евродепутата Слави Бинев – ГОРД. И двамата са бивши саратници на Волен Сидеров в “Атака”.

Заявката на варненския бизнесмен Веселин Марешки, който се обедини с Яне Янев, за участие в предстоящите парламентарни избори и в политическия живот на страната му носи стартово одобрение от 14%. Сред одобряващите го преобладават хора с ниски доходи, както и жители на градовете-областни центрове. Все още е рано обаче да се установи с точност шансът на коалицията „РЗС и Марешки“ да влезе в състава на следващия парламент.

Изследването на НЦИОМ включва 1000 интервюирани лица в 86 населени места.

Вирни се горе