Николай Ненчев: Никога не е ставало въпрос за изграждането на флотилия

Николай Ненчев: Никога не е ставало въпрос за изграждането на флотилия

Не е ставало въпрос никога за изграждането на флотилия, касае се за общо учение, за общи тренировки. Това заяви пред журналисти в Смолян министърът на отбраната Николай Ненчев, коментирайки идеята за флотилия на НАТО в Черно море. Според министър Ненчев предложението на неговия румънски колега като че ли е останало неразбираемо за голяма част от хората. Този въпрос /за флотилия/ не е поставян, този въпрос вероятно ще се реши през октомври на друга министерска среща, а не сега, допълни министърът. Помолих румънския колега всички тези въпроси да бъдат разгледани в много по-широк експертен и политически формат в рамките на НАТО, каза Николай Ненчев.

В отговор на журналистически въпрос, министърът заяви, че на този етап не се налага увеличение на армията ни по границата. Имаме готовност да реагираме във всеки конкретен момент по възможно най-бързия начин, за няколко часа, обясни Ненчев. По думите му на този етап няма информация за увеличаване на незаконния трафик или на бежанската вълна.

Николай Ненчев посети днес Смолян и се срещна с областния управител Недялко Славов и с кмета Николай Мелемов. На срещата са обсъдени въпроси, свързани с прехвърляне на военни и общински имоти. Министерството ще прехвърли на общината безвъзмездно имот с площ над 150 дка в околностите на града, а местната управа ще предостави общежитие за нуждите на поделението в Смолян. Общежитието ще бъде ремонтирано и в него ще се настанят около 20 семейства на военни от поделението в Смолян. Дареният военен имот се намира в зоната на бившите погреби в местността Варадил край Смолян, а едно от възможните предназначения на терена според общинарите е за промишлена зона за разполагане на дървообработващи предприятия. Финализирахме споразумението, в рамките на няколко дни ще бъдем готови и ще прехвърлим имота, над 150 дка, на общината, каза министър Ненчев. Той даде много висока оценка за работата на 101-ви Алпийски батальон в Смолян. По повод на плановете батальонът да се трансформира в полк министърът на отбраната прогнозира, че 2018 г. е разумният срок да се случи това.

Вирни се горе