Николай Мелемов, ГЕРБ: Ние назначавахме хора с професионални качества, а не с партийни книжки

Николай Мелемов, ГЕРБ: Ние назначавахме хора с професионални качества, а не с партийни книжки

По време на управлението на ГЕРБ се стараехме да назначаваме само хора с професионални качества, а не с партийни книжки. Толкова масови кадрови промени не са правени. Това заяви пред журналисти в Смолян областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов, който е и кмет на община Смолян. На пресконференцията присъстваха още народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и организационният секретар на ГЕРБ – Смолян, Марин Захариев.

Мелемов даде за пример най-скорошната рокада. На мястото на инж. Атанас Атанасов във „ВиК” ЕООД – Смолян, който не членува в никаква партия, се назначава общински съветник и от дълги години член на БСП инж. Атанас Устабашиев. Сменен бе неотдавна и директорът на ОД на МВР в Смолян Кирил Хаджихристев, чиято работа заради драстично свалените нива на престъпност в региона бе отлично оценявана през всичките години, откак ръководи структурата.

По информация от д-р Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ, на 24 октомври предстои смяна в ръководството и на областната болница. За тази дата е насрочено извънредно заседание на общото събрание на акционерите с единствена точка в дневния ред – промяна в състава на Съвета на директорите. „И това се случва след като болницата ни е без просрочени задължения, след като реализира проект за 7,5 млн. лева, след като са инвестирани 150 000 лева за ремонт на отделението по хемодиализа, 400 000 лв. – за ремонт на инфекциозно и вътрешно отделение. Сега с налични средства предстои да се ремонтират четири отделения – неврологично, кардиологично, УНГ и АГО на стойност 900 000 лева”, посочи д-р Дариткова. Тя съобщи, че акредитацията на болницата е приключила с оценка отличен. „Болницата има 16 специализанти. Почти всички отделения са акредитирани да обучават специализанти. Тоест, обезпечеността с кадри е гарантирана. И на този фон, при тези резултати се променя Съветът на директорите като подчертавам, че нито д-р Райков, нито д-р Даракчиев са членове на ГЕРБ. По-скоро тяхното присъствие в съвета касаеше оптимизирането на дейността на болницата и извеждането й на друго ниво, защото тя е центъра на здравеопазването в региона”, подчерта депутатът.

В качеството му на кмет на община Смолян Николай Мелемов призова депутата от БСП Дора Янкова да съдейства част от този един милиард лева, с които се актуализира държавният бюджет, да се насочат за погасяване на част от дълговете на община Смолян, натрупани по времето на нейното управление.

„Тези дългове тежат на общината и ще тежат още дълго време, дано нещо от тези пари да стигне и до Смолян. Правителството на ГЕРБ покри 6 млн.лв. от тези задължения, което е много добре, но не е достатъчно. Имаме още около 6 млн. лв., които трябва да разплатим, като не включвам тук банковите заеми, които са до 2018 г. Общината сама много трудно ще покрие тези разходи, защото от една страна се стараем да не вдигаме данъците и таксите, от друга страна е нежеланието на общинските съветници на БСП да дадат възможност на общината да продава собственост, която от години не се използва и се руши”, каза още Мелемов.

Вирни се горе