Николай Мартинов: За пореден път министърът на здравеопазването се гаври с жителите на Девин, Борино и Доспат

Николай Мартинов: За пореден път министърът на здравеопазването се гаври с жителите на Девин, Борино и Доспат

За пореден път министърът на здравеопазването Десислава Атанасова се гаври с жителите на Девин, Борино и Доспат. Това заяви председателят на Общинския съвет на БСП – Девин и съветник в общинския съвет Николай Мартинов. Той съобщи, че след последното решение на местния парламент – на мястото на закритата болница в Девин да бъде разкрито дъщерно дружество на МБАЛ- Смолян, или което и да е друго държавно здравно заведение, каквито бяха изискванията на министъра, се е получило писмо-отговор, с което за пореден път Атанасова бяга от отговорност, обясниха от пресцентъра на БСП.

„От писмото е видно, че или г-жа Атанасова не е наясно с юрисдикцията на собственото си министерство, или отново прехвърля топката при нас – Общински съвет и общинско ръководство”, посочи Мартинов. Той и останалите съветници от БСП питат, знае ли министърката на кои болници е принципал и ако е само акционер в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” – Смолян, как тогава ще се учреди така дълго дискутираното Дъщерно дружество с държавно участие, без което няма да се отпусне обещаната от министъра на финансите Симеон Дянков финансова помощ. Според Мартинов това е поредният опит управляващите да избягат от обещанията си и да не решат проблема на Девин и региона. „Може ли един Борд на Директорите, управлявайки Дружество с 68% държавно участие, да вземе самостоятелно решение за учредяване на Дъщерно дружество, без да потърси одобрението или разрешението на своя принципал – Държавата в лицето на Министерството на здравеопазването”, пита Мартинов. Според него министър Атанасова дори не знае кой е собственика на смолянската болница, а месеци наред се обещаваше, че всичко е уредено и след решение на общинския съвет в Девин, веднага ще се разкрие болница.

„От писмото излиза, че акционери с 32% дял могат да се разпореждат на МЗ и министър на здравеопазването, въпреки че логиката е това да е точно обратното”, категоричен е Мартинов. Той подчерта, че на всички държавни болници, с 51% държавно участие принципал е Здравното министерство. Според него в момента всичко се прави, за да може Министерството на финансите да не предостави обещаната финансова помощ, през октомври от Симеон Дянков.

Според Мартинов друг парадокс в писмото на Десислава Атанасова е, че не се гарантира, че дъщерното дружество в Девин ще бъде с 4 отделения, кадрово обезпечени. Също така не става ясно и дали Министерството ще може да опази сградата и техниката на здравното заведение в Девин, тъй като има редица кредитори, които имат апетити към нея. „За нас това е поредният начин да се отложи решаването на проблема до изборите, когато ГЕРБ ще дойде да моли за гласовете и ще обещае чудо”, категоричен е Мартинов. Той отправи апел до премиера Бойко Борисов да „тропне по масата” и да реши най-накрая проблема, защото на хората наистина им дойде до гуша, а зимата и следващите избори чукат на вратата.

Вирни се горе