Недялко Славов: В бюджетите на общините от Смолянска област за 2013 г. има доста положителни моменти

Недялко Славов: В бюджетите на общините от Смолянска област за 2013 г. има доста положителни моменти

В бюджетите на общините от Смолянска област за следващата година има доста положителни моменти. Това заяви Недялко Славов – народен представител от ГЕРБ и член на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм, която прие на първо четене проектозакона за държавния бюджет за 2013 г. Славов отбеляза, че бюджетните трансфери от държавата към общините от областта се повишават в сравнение с 2012 г. с 2,833 млн. лв. или ръст около 7% и допълни, че ръстът при делегираните от държавата дейности е с около 1,036 млн. лв. или около 4%, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Същественото увеличение на общинските бюджети е в капиталовите разходи, които са повече с 1,114 млн. лв. или това е ръст от 36%. С 18% са завишени средствата, заложени за дейности по общинската пътна мрежа. Парите за почистване на общинските пътища през 2013 година са повече с 483 хил. лв. или 35% процента“, уточни депутатът. По думите му това е предпоставка тази дейност да бъде организирана качествено през предстоящия зимен сезон. Славов подчерта, че средствата са предвидени равномерно, а процентът на нарастване на бюджетите е еднакъв за всички общини от Смолянска област. Така той опровергава твърденията на депутати от опозицията, че правителството толерира само няколко общини от региона.

Народният представител от ГЕРБ бе категоричен, че в рамките на мандата сегашното правителство реализира сериозни инвестиции в републиканската пътна инфраструктура на територията на област Смолян. Той припомни, че се рехабилитира основната пътна артерия Асеновград-Чепеларе, спаси се почти проваленият проект за ремонт на отсечката Соколовци-Средногорци, реализира се изключително важният за западните общини път Батак-Доспат, а със средства от републиканския бюджет се обновиха участъците Сърница-Доспат и Проглед-Пампорово. „Като добавим отварянето на граничния пункт при Златоград е видно, че до Смолянска област достъпът е все по-улеснен, а това води до повече инвестиции и туристи. Основен приоритет за народните представители от ГЕРБ през 2013 г. ще бъдат усилията ни за успешно изпълнение на пътните отсечки, включени в Лот 27 от програма „Регионално развитие” – Стойките-Смолян, Пампорово-Смолян и Рудозем-Смилян“, допълни Славов.

Той не е съгласен с твърдението на опозицията, че инвестициите през мандата на тройната коалиция са били значителни. „ГЕРБ следва приоритетите си и това е видно от рехабилитацията на най-важните пътища в областта. Ние не разпиляваме средства в оскъпени проекти, със спорен ефект, както правеха БСП и ДПС. Заради тези им действия страната ни бе лишена от европейско финансиране. Факт, който не се забравя бързо от хората“, каза депутатът.

По думите на Славов проектобюджетът за следващата година е фокусиран върху растежа на доходите. „И ако приемем, че това е основната му цел, то внесеният бюджет е единственият възможен, тъй като в него основно се набляга на увеличението на пенсиите. Когато повечето страни от ЕС са принудени да намаляват доходите си, в България пенсиите ще се повишат с 9,3 % от началото на април. За това увеличение ще са необходими около 750 млн. лева, което е значителен ресурс за страната ни“, добави Славов. По отношение на доходите той призна, че все още сме далеч от желаните нива, но смята, че посоката на управление е правилна, предвид световната криза и степента на развитие на българската икономика.

Според него приходната част на бюджета е изпълнима и не е поставена под въпрос реализацията на предвидените приходи, тъй като със строгата си дисциплина по отношение на събираемостта им правителството на ГЕРБ в предходните три години винаги е реализирало приходите така, както са били заложени.

Славов подчерта, че има сериозно увеличение на средствата за инфраструктура с 510 млн. лв. „Предвижда се увеличаване на единния разходен стандарт в образованието, повече средства са предвидени като съфинансиране при реализацията на европейски проекти, повишени са разходите за социални дейности, култура и здравеопазване“, посочи депутатът.

Вирни се горе