Недялко Славов: Първите сто дни бяха трудни, но обнадеждаващи

 Недялко Славов: Първите сто дни бяха трудни, но обнадеждаващи

Трудни, но обнадеждаващи – с тези думи Недялко Славов характеризира първите 100 дни от встъпването си в длъжност като областен управител на Смолян. Славов изтъкна, че новото ръководство на областната администрация работи активно за подобряване на инфраструктурата, за създаване на условия за икономическо развитие, за по-добро професионално образование, за публичност и прозрачност, за подобряване взаимодействието с местни и регионални структури, а също така за привличане вниманието на правителството към проблемите на областта. “Ние с моите заместници сме част от едно правителство с ясно разписана програма, която следваме на местно ниво. Аз лично се гордея, че съм част от правителство, което се ползва с доверието на Европа. Доказателство за това са и стартиралите нови европейски програми. Считам, че реформите са неизбежни. Възстановяването на държавността и доверието в институциите е наша основна задача и на правителството, и на местно ниво“, подчерта Славов. Той допълни, че правителството е стабилно, което важно след продължилото месеци наред напрежение в страната. Посочи също, че за първи път доверието към правителството се повишава след като то е встъпило в длъжност. “Имаме и своите тревоги. Те са свързани с това, че се намираме в район, застрашен от природни бедствия. Няма как работата ни в бъдеще да не е свързана с превенцията. Инвестициите за превенции са необходими, въпреки оскъдния финансов ресурс. Климатичните промени са факт и няма смисъл да се правим, че не ги забелязваме“, каза Славов. Той изказа задоволство от работата с общините.

„За мен тези 100 дни бяха едно огромно предизвикателство, защото още от първия ден се наложи да влезем с летящ старт при решаване на проблемни ситуации, които се изправиха пред нас. Опитът и познанията на г-н Славов от периода, в който беше зам.-областен управител и после депутат, много помогна да намираме бързо и точно решенията на проблемите“, изтъкна зам.-областният управител Андриан Петров. „За мен е важно, че успяхме да свършим конкретна работа в сферата културата и туризма – тези две теми да бъдат обвързани и да заработят за икономиката на региона. Културният туризъм не е мираж и аз съм сигурен, че през следващите месеци ще има интересни новини в тази област“, заяви той. „Смятам, че наложихме добър стил на управление. Има какво още да се желае за нашия синхрон, но все пак 100 дни са си само 100 дни и се надявам това, което предстои да направим за областта, да бъде за добро“, подчерта Петров.

Зам.-областният управител Зарко Маринов се спря обстойно на един от основните приоритети на новия екип – образованието, и по-специално професионалното образование. „Направихме две срещи, насочени изцяло в сферата на професионалното образование. Всички големи работодатели се отзоваха на тази среща и показаха отношението си към развитието на образованието.“, каза Маринов. Той отбеляза, че в работата си се е сблъскал с партийно кадруване в системата на образованието, което си е поставил за цел да премахне. Подчерта , че има какво да се желае в работата, включително и в неговата , по отношение на превенция и борба с корупцията. „Ние активизирахме работата на комисията по жалбите към областния управител, която аз председателствам. От началото на мандата тя е провела три заседания и сме разгледали 11 жалби. Някои от тях сме изпратили към ДАНС. За сравнение през цялата 2014 г. същата комисия е провела 4 заседания и е разгледала 19 жалби“, отчете Маринов.

Вирни се горе