Недялко Славов: Министър Лиляна Павлова разписа разрешението за строеж за ГКПП „Рудозем – Ксанти”

Недялко Славов: Министър Лиляна Павлова разписа разрешението за строеж за ГКПП „Рудозем – Ксанти”

Издаденото вече разрешение за строеж на ГКПП „Рудозем-Ксанти” и обходния път към него материализира усилията на Областна управа през последната година и половина

„Вчера, с дата 15 декември, министър Павлова подписа разрешението за строеж на ГКПП „Рудозем-Ксанти” и обходния път към него, с което материализираме усилията на нашия екип през последната година и половина.”, заяви областният управител Недялко Славов на пресконференцията, дадена от него днес. „Радвам се, че в толкова кратки срокове успяхме да се сдобием с този така важен документ. Нашето желание беше да се разпише възможно най-скоро това разреше за строеж. На 12 декември, в понеделник, входирахме заявленията за одобрение на техническите проекти и заявлението за разрешение за строеж. В рамките на три дена това беше постигнато.”, за което Славов изказа специални благодарности за съдействието от страна на МРРБ, лично министър Павлова, централното управление на Агенция „Митници” и Главна дирекция „Гранична полиция”.

„Съгласно индикативния график, който имаме за реализация на проекта, вървим по него и то в най-съкратените срокове. Нашата цел от самото начало беше до края на календарната 2016-та година да имаме разрешение за строеж за пункта. Успоредно с процеса за издаването на разрешението за строеж подготвяме документацията за обществените поръчки, които ще бъдат две – първата е за строителство, втората е за строителен надзор.” Областният управител уточни, че и този процес е свързан с редица процедури, които трябва да се извървят и които отнемат време. „Вървим по графика, който сме си поставили, а именно до 2019-та година пунктът да е готов.”

Славов благодари на екипът от специалисти в Областна администрация Смолян, които са положили сериозни усилия в тази поска, на българското правителство, на всички министерства, които изключително бързо предвижваха съгласувателните процедури, на проектантския екип, с който са поддържали постоянна връзка, на регионалните представителства, на държавните институции, на Гранична полиция и Агенция „Митници”, на кмета и общинския съвет на община Рудозем. „Успоредно с това сме предприели по-масирана информационна кампания в гръцките средства за масова информация за популяризиране на проекта за пункта и да се активизира реализирането на проекта и от тяхна страна, тъй като сме зависими от темповете, с които строят пътищата от гръцка страна.”, уточни областният управител на Смолян, относно предразположеността към проекта зад граница. Славов отправи специални благодарности към Георги Чилингиров, който активно съдейства за развитието на проекта. „Информирани сте, че проведохме среща с новия областен управител на Регион Източна Македония и Тракия г-н Христос Метиос, който зае мястото на покойния Георгиос Павлидис. Имаме уточнения, че ще получим подкрепа от тяхна страна и тази подкрепа до момента е видна. Ние пунктът можем да го направим чисто технически до края на 2018-та година, въпросът е гърците да направят пътя от тяхна страна. Надявам се, че обществената поръчка ще приключи в рамките на 6 месеца и, че няма да се обжалва.”

Славов отбеляза още: „Ние удвоихме усилията в последния месец, за да се сдобием с разрешението за строеж, с което приключва първият етап с оформяне на техническата документация. Независимо дали аз или някой друг ще продължи да заема тази позиция, по този проект ще има възможно най-голямата приемственост. Нашето намерение е обществената поръчка да бъде обявена до края на януари-началото на февруари. Надявам се, че дотогава ще има яснота и с политическата обстановка в страната.”

Архитект Иванов, изготвил ПУП-а за пункта, поздрави областния управител Недялко Славов и екипа от експерти за положените усилия в резултат, на които за този кратък период са постигнати тези резултати. Председателят на Българо-гръцкото дружество за приятелство Георги Чилингиров сподели някои факти, свързани със зараждането на идеята за пункта при Рудозем и дългият и мъчителен път до постигането на тези резултати. Той отбеляза, че до тази развръзка се е достигнало след много интензивни срещи и сътрудничество между областния управител на област Смолян Недялко Славов и покойния префект на Регион Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис, които са изкарали проекта отново като приоритетен. „Ако не бяха предприети тези действия от тях двамата, ние щяхме да се простим с този проект.” В заключение Славов благодари отново на всички, положили усилия за проекта: „За да стигнем до тук, много хора вложиха усилия и сърце, не само хора от Областна администрация Смолян, но много по-широк спектър от специалисти от различни държавни и общински институции. Разбира се, без подкрепата на правителството нямаше как да се справим в тези кратки срокове. Изразявам надежда, че ще имаме възможност със същите темпове да вървим и от тук нататък към сбъдването на тази дългогодишна мечта на родопчани.”

Вирни се горе